Povodom 28 godina od smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je tragično stradao nakon što je u centru grada branio druga Bošnjaka, danas su cvijeće njegov grob položili Srđanov otac Rade, predstavnici grada Trebinja i trebinjskog odbora Socijalističke partije.

Radostan sam zbog onih koji cijene njegovo djelo, a oni koji do sada nisu, volio bih da se upoznaju sa njegovim djelom, jer se nadam da bi prihvatili ljudskost i nesebičnost i da bi izgradili sami sebe. Dolazeći na sinov grob svih ovih 28 godina osjećam da sam svaki puti hrabriji, zreliji i više čovjek, pa se nadam da se to događa i drugim ljudima kojima svake godine šaljemo poruke sa Srđovog groba. Treba svi da razmislimo šta to znači biti čovjek, ne biti lakom, voljeti prijatelja, živjeti s drugima i biti spreman pomoći, pa i žrtvovati se. Žrtva čovjeka čini čovjekom, pogotovo ako to žrtvovanje zadrži za sebe, kao nešto dobro što je učinio poručio je Srđanov otac Rade.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je rekao da predstavnici gradske uprava svake godine obilježavaju godišnjicu smrti mladog čovjeka koji je u surovim ratnim vremenima izgubio život braneći slabijeg.

On je podsjetio da Trebinje trajno čuva uspomenu na Srđana Aleksića, a jedan sportski kompleks i međunarodni sportski miting nose Srđovo ime.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru Trebinja. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

O Srđovom djelu snimljen je i film „Krugovi“, a i novinarska nagrada nosi njegovo ime.

Srđan je podsthumno odlikovan Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” u Srbijii “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”.

 

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info