Pobedi na američkim predsjedničkim izborima bliže se i Donald Tramp i Džozef Bajden, ali izgleda da demokratski kandidat ima više načina da pobjedi i da je jači od države do države na osnovu oblasti – uglavnom gradova – gdje veliki broj glasova pristiglih poštom tek treba da se prebroji, piše Gardijan.

Bajden trenutno vodi u elektorni glasovima sa 238, dok Tramp sa Aljaskom gdje nema sumnje da vodi – ima 216.

Neizvjesno je u još šest država, Nevadi, Viskonsinu, Severnoj Karolini, Džordžiji i Pensilvaniji. Finalni elektorni glas, u drugom distriktu Mejna koji je podijelio svoj elektorski glas, mogao bi da ode bilo kom kandidatu, ističe Gardijan.

Najjednostavniji način za Trampa da pronađe 54 elektorska glasa koliko mu je još potrebno bilo bi da pobjedi u Pensilvaniji i najmanje još tri države. Ako ne osvoji Pensilvaniju, mora da odnese čistu pobjedu u preostalih pet država da dođe do zlatne brojke od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za proglašenje pobjednika.

Ali, veliki demokratski udio glasova treba da se prebroji u Filadelfiji i Pitsburgu, što znači da bi Tramp mogao da ima poteškoće i da zavisi o tesnom vođstvu u drugim delovima države. U ostalima, poput Viskonsina i Mičigena, izgleda da je Tramp u još većoj nevolji – u Viskonsinu zašto što gubi na većini prebrojenih glasova, a u Mičigenu zbog većinskog demokratskog bloka.

Bajden ima mnogo načina da dođe do preostala 32 elektorska glasa. Najverovatnije će ići kroz države Velikih jezera, gdje bi samo kombinacija Pensilvanije i Mičigena mogla da mu donese 36 glasova. Bez Pensilvanije, Bajden bi mogao da pobijediti zadržavajući Mičigen, Viskonsin i Nevadu, gdje je imao jasno, iako tesno vođstvo.

Njegova pobjeda u bilo kojoj od dvije “najcrvenije” države – Džordžije i Sjeverne Karoline – bila bi skoro sigurna prognoza pobjede na drugim mjestima i Bajdenovog izbora, zaključuje Gardijan.

Viskonsin – Trampu bi u ovoj državi bilo potrebno da osvoji 20.000 glasova, što je prilično velika brojka i trenutno prilično nedostižna.

Mičigen – u ovoj državi je klackalica i do skoro je trenutna razlika bila manja od jedan odsto u korist Trampa. Tramp je u Mičigenu vodio za nešto više od 12.000 glasova, a oko deset odsto glasova je tek trebalo da se prebroji, odnosno oko 539.000. Ipak, Bajden je u ovoj državi preuzeo blagu prednost.

Džordžija – izvjesnija je pobjeda Trampa, kojem bi prednost mogli da donesu mali okruzi.

Pensilvanija – iako u ovoj državi vodi Tramp, očekuje se tek prebrojavanje glasova pristiglih poštom, što ide u korist Bajdena, čije su pristalice u velikom broju odlučile zbog pandemije da ne dolaze na birališta. Bajdenu ide na ruku i što će najverovatnije da osvoji glasove u velikim gradovima, poput Filadelfije i Pitsburga. Zvaničnici ove države rekli su da očekuje da se prebroje svi glasovi koji su stigli poštom do petka, šestog novembra.

Sjeverna Karolina – iako je u ovoj državi Tramp stabilno vodi od kad je počelo prebrojavanje glasova.

Nevada – državna izborna komisija odlučila je da će prebrojavanje glasova nastaviti sutra u devet časova po lokalnom vremenu. Ostalo je još da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedjelje, prenosi Blic.

 

 

 

Izvor: Srpska info