Dva su novozaražena koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je trenutni ukupni broj pozitivnih 26, od kojih je sedam hospitalizovano i niko nije na respiratoru, a 19 ih je u samoizolaciji, rekao je dana Županijski štab civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je stanje u županiji stabilno, ali i dalje ozbiljno te je ovom prilikom ispravio navod Nacionalnog štaba o jednom pacijentu na respiratoru u bolnici u Dubrovniku.

”Bio je to lapsus, jer je riječ o KBC-u Dubrava, a ne Dubrovniku. Kod nas nitko zaražen nije na respiratoru“, napomenuo je župan Dobroslavić.

Načelnik županijskog Štaba civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako je ukupno na analizu poslano 165 uzorka, a 26 je pozitivnih. U protekla 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karantinu su smještene četiri osobe, tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke.

Napomenuo je kako se nova pošiljka zaštitne opreme raspoređuje te će ih sutra moći preuzeti zdravstvene ustanove u županiji.

Upravnik županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od jučerašnje konferencije za medije utvrđeno ukupno četiri slučaja, dva u srijedu popodne i dva u četvrtak ujutro.

”Riječ je o bračnom paru koji se vratio iz Austrije, a isto je i s trećom osobom, i pretpostavljamo da su se tamo zarazili. Četvrti oboljeli je kućni kontakt već poznate pozitivne osobe pa smo iz te porodice, koja je bila u samoizolaciji, uzeli smo još uzoraka pa je moguće da će biti još pozitivnih“, izjavio je Lakić.

Napomenuo je kako zasad testova za koronavirus ima, ali nema najave o skoroj nabavci novih.

”Imamo najavu za koju sedmicu, ali to je kasno. Zato smo prenamijenili testove za neke druge nalaze. Idemo dan po dan”, dodao je Lakić.

Upravnik dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je svih sedam hospitalizovanih dobrog opšteg stanja, kao i jedan ljekar bolnice koji je u samoizolaciji.

”Od jutros potvrđenih jedan je hospitalizovan, a od prethodnih sedam jedna je osoba jako dobrog opšteg stanja pa je puštena na kućnu njegu u samoizolaciji”, istaknuo je Bekić te pohvalio studente Sveučilišta u Dubrovniku koji su 3D printerima izradili zaštitne maske za višestruku uporabu.

Bekić je najavio kako će studentski dom kao mjesto prihvata biti spreman do nedjelje.

”Primarna zdravstvena zaštita omogućiće ljekare, a privatna ustanova Poliklinika Glavić medicinske sestre. Uz to, imaćemo i trijažnu ordinaciju primarne zdravstvene zaštite pa će sistem biti centralizovan. Riječ je o dva odvojena objekta. U jednom će biti osobe u samoizolaciji, a u drugom pacijenti s najblažom kliničkom slikom kojima nije nužan 24-satni medicinski nadzor. Objekti su sjajno međusobno izolovani i postoje odlični uslovi za borbu sa virusom, jer su sobe prozračne s velikim prozorima, zasebnom klimatizacijom i dobrim sanitarnim sistemom”, istaknuo je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić potvrdio je kako je među novozaraženima i jedan liječnik Hitne pomoći koji je prije 20 dana bio u Austriji, a od prelaska granice je u samoizolaciji.

”Pet dana je imao vrlo blage simptome, grlobolju i blago povišene temperature. Dobrog je opšteg stanja i posljednja dva dana nema simptoma. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti nam se u daljnjoj borbi“, izjavio je Lulić.

Apelovao je na građane koji zovu Hitnu pomoć kako je nužno govoriti istinu u odgovorima na pitanja koja su za timove Hitne pomoći od presudne važnosti.

„Nema nikakvog razloga za zataškavanje ili sram. To je jako bitno za njih, našu službu i svo stanovništvo. Ako mi ‘ispadnemo’ znate što je sljedeće“, naglasio je Lulić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako se policija prilagođava životnim potrebama građana.

„Tokom prvog dana velika većina imala je uredne propusnice, ali imali smo primjer INA-e koja nije bila u mogućnosti izdati u kratkom roku velik broj propusnica pa smo, na primjer, propuštali kamione s gorivom iz Rogotina prema Zračnoj luci Dubrovnik. Isti je slučaj bio s prevozom prehrambenih namirnica. Jako mali broj je odvraćen, a nijedna osoba koja je prošla punkt nije bila na popisu za samoizolaciju“, izjavio je Pavličević.

Dodao je kako je tokom srijede policija obavila nadzor više desetaka osoba u samoizolaciji, najprije kontakata potvrđenih zaraženih, te su svi bili kod kuće.

 

 

 

Izvor: dubrovnik.hr