Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć povjerenje Vladi Mila Đukanovića. Glasalo je 62 poslanika, a podršku Vladi dalo je njih 42, dok je protiv bilo 20. Za opstanak Vlade bio je potreban 41 glas. Dio opozicije bojkotuje rad parlamenta.

Ranije je Đukanović naveo da je spreman da otvori četiri ministarstva za predstavnike opozicije, a ponudio je i jedno potpredsedničko mesto zbog uvida u rad Vlade, preneli su crnogorski mediji.

“Vlada i DPS ne smatraju samo prihvatljivi plan Pozitivne, već dobrom osnovom za izlaz iz sadašnje situacije zajedničkim naporima”, izjavio je premijer Crne Gore.

Đukanović je rekao da poštuje sumnju pojedinih opozicionih partija u izborni proces i poručio da želi da doprinese da se one otklone. Ponudio je i mesta u ministarstvima.

“Zato pozivam sve parlamentarne opozicione partije da uđu u Vladu i preuzimanjem dela odgovornosti pomognu da zemlja učvrsti stabilnost i dobije kredibilnu vlast nakon izbora”, istakao je on.

“Spreman sam da u ministarstvima unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede i rada i socijalnog staranja otvorim prostor za participaciju opozicije. Ta participacija može biti i na ministarskom i na pomoćničkom nivou sa dodatnim ovlašćenjima. Takođe, spreman sam da ponudim i jedno potpredsedničko mesto zbog uvida u rad užeg kabineta u Vladi”, naglasio je Đukanović.

On je najavio da će Vlada i u ostatku mandata biti bezrezervno posvećena ostvarivanju najvažnijih nacionalnih interesa Crne Gore.

“Pre svega ispunjavanju svih preostalih obaveza kako bi naša država u najkraćem mogućem roku formalizovala svoje članstvo u NATO savezu. Drugo nastanku sveobuhvatnih reformi u procesu pristupanja EU, kako bi nastavili sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja”, rekao je.

Đukanović je poručio da će poseban fokus biti na daljem unapređenju sitema i politika koji će omogućiti srednjoročno održiv ekonomski rast dalji ekonomski rast i poboljšanje standarda života građana.

 

Izvor: Blic