U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju održan je zajednički koncert duhovne muzike horova “Svetog Јevstatije Prevlačkog” iz Budve i “Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog” iz Trebinja.

 

U jednočasovnom programu horovi su izveli po pet kompozicija, te pet zajedno, čiji su autori Mokranjac, Čajkovski, Salgeti, Rahmanjinov i drugi čuveni kompozitori.

 

Članovi hora domaćina su istakli da ih veoma raduju ovakvi nastupi dva pobratimska hora koji doprinose da se još bolje upoznaju i druže, te da su Trebinjci pokazali veliko interesovanje za muziku koju su sinoć izveli.

Dirigent hora “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Stojanka Gudelj je istakla da sa kolegama iz Budve zajednički nastupaju već dugo godina, napominjući da je na njihovom repertoaru uglavnom liturgija.

 

Dirigent Budvanskog hora Danijela Nikolić istakla je da zajedničkim nastupima prenose publici pozitivnu energiju, koju i sami osjećaju.

 

Poseban ugođaj dala je i prelijepo oslikana unutrašnjost Sabornog hrama, jednog od najljepših vjerskih objekata u Hercegovini i šire.

 

Pobratimski horovi sljedeće subote, 12. marta, održaće zajednički koncert u Budvi, a dva dana nakon toga u pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku imaće cjelovečerni koncert.

Izvor: RTRS, Foto: Nezavisne novine