U neizvjesnoj 2020. godini izvjesno je kako su prihodi od dubrovačkih zidina koji su značajno punili gradsku kasu, kao i onu Društva prijatelja dubrovačke starine koje brine o očuvanju istih, drastično smanjeni. Pokazuju to brojevi za prvih 11 mjeseci ove kovid godine.


Kako isiču u DPDS-u, ostvareni bruto promet iznosio je gotovo 18 i pol miliona kuna. Nakon odbitka PDV-a od gotovo četiri miliona kuna, ostatak se dijeli u razmaku 60:40 između Grada i DPDS-a. Budući da decembar neće značajnije uticati na ovogodišnje prihode, oko 8,8 miliona kuna trebalo bi se sliti u gradski proračun, a nepunih šest miliona kuna prihod je Društva u 2020.

Poređenja radi, prošle, rekordne 2019. godine, ostvareno je malo manje od 200 miliona kuna prihoda pa je uz odbitke, gradu pripalo blizu 100 miliona a DPDS-u između 40 i 50 miliona kuna. Zanimljivo je spomenuti i broj posjetioca koji najbolje dočarava strmoglavi pad prometa. Dubrovačke zidine od početka godine posjetilo je svega 147.514 posjetioca, a lani je ostvareno milion 250 tisuća posjeta. Milionita putnica dočekana je lani, a ovu godinu zidine zaključuju sa milijon posjetioca manje. Pad prometa na gradskim zidinama u odnosu na 2019. će iznositi oko 90 odsto. U Društvu pretpostavljaju kako će ‘ovu godinu završiti s ukupnim gubitkom od cca 25 miliona kuna (razlika ukupnih prihoda i ukupnih rashoda)’.

image

.
Tonči Plazibat/Cropix

DPDS je početkom 2020. imao 30-ak aktivnih projekata koji su stopirani zbog situacije izazvane pandemijom. Ipak, prije dvadesetak dana ponovno su pokrenuti zaustavljeni radovi na projektu obnove krovišta dubrovačke Katedrale koje sufinancira DPDS.

– Radnici su na kupoli. Uz obnovu krova Katedrale rade se i novi prozori  ispod kupole. Radovi bi trebali trajati 90 radnih dana, ali pitanje je ako bude ovako kišno vrijeme koliko će trajati. Ovi radovi koji se trenutno izvode su milion kuna. Time bi završili svi dogovoreni poslovi što se DPDS-a tiče. Teškom smo mukom to sve složili, ali ide – kaže predsjednica DPDS-a Renata Andjus. Projekti koji nisu zaustavljeni uprkos padu prometa i prihoda, oni u Pridvorju i Stonu, kaže, bliže se kraju. Takođe, ove godine završen je i projekt od kule Minčeta zapadnim predziđem do lokaliteta Na Andriji koji je obogatio ponudu zidina još jednom zanimljivom istorijskom turom.

Naglašava kako je sačuvano svako radno mjesto, u Društvu je 70 radnika, dok su Vladinu mjeru za zaposlene koristili tri mjeseca.

image

.
Tonči Plazibat/Cropix

U ovoj neizvjesnoj godini, koliko je neizvjesna i turbulentna bila posjećenost zidina najbolje govore brojke. Primjerice, još u februaru je bilo 500 prodatih ulaznica više nego godinu prije. U martu se situacija drastično mijenja. U prvih deset dana tog mjeseca bilo je svega dvije hiljade prodanih ulaznica u odnosu na šest i pol tisuća u istom periodu lani. Potom se dogodio totalni pad posjećenosti pa je primjerice u jednom danu prodano tek 37 ulaznica. Zidine su praktički bile otvorene bez ikakve zarade. Tada nastupa karantina i zatvaranje zidina.

U junu dubrovačke zidine bilježe kakve takve pozitivne pomake. Obišlo ih je 13 877 posjetitelja. Lani, njih 186 tisuća. Ostvareno je niti 8 posto lanjskih brojeva. U prosjeku zidinama je tokom juna dnevno šetalo 460 posjetilaca, dok je lani šetalo njih 6200. Valja spomenuti kako je ulaznica za zidine ovog juna bila 25 posto od lanjske cijene odnosno 50 kuna (što je inače iznos dječje karte). U srpnju je cijena vraćena na 200 kuna, a zidinama se prošetalo 33 567 posjetitelja, dok je taj isti mjesec lani prodato 201 582 ulaznice. Ostvareno je dakle 17 posto prošlogodišnjeg srpanjskog prometa.

Baš kad su se nade polagale u predstojeća tri mjeseca, u drugoj polovini avgusta zbog Covid situacije ponovno dolazi do pada prometa, samim tim i prihoda koje ovo Društvo već decenijama ulaže u očuvanje spomeničke baštine. Tako je u avgustu zidinama prošetala 131 i pol hiljada posjetitelja što je pad prometa od 85 posto u odnosu na lanjski kolovoz kada je samo u tom mjesecu zidine obišlo gotovo 900 tisuća posjetitelja.

 

Izvor: Dubrovački vijesnik