U dubrovačku luku Gruž danas su uplovila tri velika kruzera koja su dovezla oko 5 500 gostiju. Riječ je o brodovima Costa Neoclassica, Costa Mediterranea i MSC Lirica koje su nagovijestile još jednu odličnu turističku sezonu.

Kako piše portal poslovni.hr ove će turističke sezone u Dubrovnik pristati 592 kruzera što je dvadeset više nego lani. Po procjenama ovaj vid turizma će Dubrovčanima donijeti prihod oko 250 miliona kuna (oko 70 miliona KM).

Dubrovnik ljeti zbog gosti sa gorostasnih plovila trpi velike gužve, ali je korist od cijele priče itekako velika. Stradun i okolinu je u 2013. godini posjetilo preko milion gosti sa kruzera, a procjena je da svaki gost u dnevnom obilasku ovog grada potroši u prosjeku oko 40 evra. Samo je lokalna Lučka uprava tokom prošle godine ostvarila prihod od preko 22 miliona kuna (preko 6 miliona KM), piše poslovni.hr.

U Turističkoj zajednici Dubrovnika kažu da bi, što se gužvi tiče, ovog ljeta mogla biti kritična samo dva dana, kad se očekuje maksimalnih 10.000 gostiju s kruzera, i da se sve preduzima kako ne bi bilo čepova na Pilama – na prilasku Starom gradu. U skladu s Direktivom o sumporu koja je stupila na snagu 1. januara brodovi su se obavezali na smanjenje emisija u lukama, što će smanjiti zagađenje grada ovim putem.

 

HP, april 2015.