Dok se ovih dana pretjerano diže bura oko huliganskih ispada i oštećenih automobila, prekida prenosa vaterpolo ceremonije dodjele medalja sa Svjetskog prvenstva i mnogih drugih ozbiljnijih tema koje opterećuju srpsko-hrvatske odnose, jedan mali detalj koji može na drugačiji način oslikati ove odnose ne privlači pretjeranu pažnju medija. Posebno ne onih populističkih i onih spremnih da daju svojoj gladnoj publici još “niskih strasti”.

 

Srpska i beogradska muzička atrakcija, bend S.A.R.S. koji je jedan od trenutno najtraženijih na teritoriji bivše države, sutra će u Dubrovniku u parku Orsula održati koncert. Zamalo pa ništa neobično za ekipu koja ovih dana bilježi i po dvadesetak nastupa u kalendarskom mjesecu. I tako bi i bilo da interesovanje za ovaj koncert nije prevazišlo sva očekivanja, pa pošto je rasprodat prvi, zakazan i drugi koncert na istom mjestu dan kasnije (u subotu).

Bend S.A.R.S. je milionsku popularnost stekao spontanim objavljivanjem na internet kanalu njihovog hita “Buđav lebac”, koji tada nije bio ekranizovan, a bend nije imao snimljen studijski album – čak je emitovana pjesma tada bila snimljena u niskobudžetnom studiju. Poslije toga ređaju se priče o usponu muzičara koji u svom repertoaru objedinjuju rege, rok, pop, bluz, hip-hop uz prizvuke srpske tradicionalne muzike.

Velika popularnost benda koji u živim nastupima publiku beskompromisno uzdiže do vrhunca nije ostavila imunim ni Dubrovčane, tako da će Žare, Žabac, Lukac, Đole, Sanja i drugari imati priliku u dvije večeri da obraduju sve okupljene u parku Orsula.

Ukoliko želite da vidite “kako se vole Srbi i Hrvati” pokušajte doći do neke od još nerasprodatih karata za subotu. Cijena je 70 kuna.

Na ovom koncertu ljubavi neće nedostajati.

 

J.J. / HP, avgust 2015.