Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić upozorava da u zemlji postoji veliki broj kompanija u državnom vlasništvu, a koje već dvadesetak godina posluju sa gubitkom, i koje je praktično teško sada izvesti na „zelenu granu“.

Za takvo stanje, rekao je profesor Čičić za agenciju Patria, krivi isključivo politiku. Vlasti se nisu, objašnjava, konsultovale sa ekonomskim stručnjacima kada je u pitanju sudbina državnih kompanija, već su odluke donosili samoinicijativno, a što se najčešće pokazalo kao pogubno za sudbinu kompanije i radnika.

Među najvećim gubitašima u BiH je Aluminij iz Mostara, Elektroprivreda HZ HB također iz Mostara, zatim sarajevski GRAS, nekoliko tvorinica iz Tuzle, ali i niz drugih kompanija u zemlji, koje duguju milionske iznose radnicima i dobavljačima.

”Nemoguće je da neka firma tri mjeseca ne isplati plate, a da nakon troga ili ne ode pod stečaj ili u neku drugu vanrednu situaciju. Nažalost, to se desilo kod nas u velikom broju slučajeva i te kompanije su sada na koljenima” – rekao je Čičić.

Dodao je da uništenim kompanijama najčešće upravlja politika, koja je loš upravljač i koje su prije ili kasnije morale propasti.

”Zbog toga postoji privatizacija, koja ima ulogu da kompaniju izvu;e iz kandži onih koji su na vlasti. Nažalost, u BiH to često nije polazilo za rukom, jer imamo loše zakone ali i sudstvo” – rekao je Čičić.

 

Izvor: Agencije / 6yka.com