U Trebinju će u četvrtak i petak, 20. i 21. maja, biti održan drugi Samit energetike “SET – Trebinje 2021” na kojem će učesnici imati priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona, najavili su organizatori.

Na otvaranju samita uvodno obraćanje trebali bi da imaju ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, istakli su organizatori skupa.

Tokom dva dana skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Učesnici samita pod sloganom “Hibridna energetska budućnost”, kako oni u sali, tako i onlajn tokom dva dana skupa, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad samita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Misija samita je da se postigne bolja povezanost privrede, politike i nauke, a fokus je na energetskoj budućnosti Balkana, procesima tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

 

 

 

Izvor: Srna