Predstava „Siromašni Romeo“, rađena po tekstu Tode Nikoletića u produkciji Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta pri KC Trebinje, a u režiji Željka Miloševića je poslije velikog uspjeha i osvajanja nagrade „Gran prix“ za najbolju predstavu 19. Omladinskog festivala BiH u Konjicu selektovana na 49. Festival FEDRA koji okuplja najbolje amaterske produkcije BiH.

Da su prethodne nagrade i fenomenalne reakcije publike na ovu predstavu, gdje god je do sada igrala, apsolutno opravdane i da su mladi akteri, srednjoškolci uradili predstavu iznad očekivanih kriterija naspram njihovih godina, potvrđeno je i sjajnim rezultatom na FEDRI gdje je u konkurenciji 7 predstava dobijeno 6 nagrada.

Predstava je bila nominovana, prema odlukama stručnog žirija, za najbolju predstavu festivala, Milica Salata za najbolji kostim, Željko Milošević za najbolju režiju, kao i za adaptaciju teksta, te za glumačke epizode Boris Glušac za ulogu barona Salvatorea i  Tadija Karanac za ulogu grofa Đorđina i za mladog glumca Vojislav Elez.

49. Teatarskom festivalu BiH FEDRA 2021 stručni žiri u sastavu: Dženita Imamović Omerović (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo), Miro Barnjak (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) i predsjednica žirija Slađana Zrnić (Narodno pozorište Republike Srpske) dodijelio je sljedeće nagrade za predstavu “Siromašni Romeo” :

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU PO MIŠLJENJU ŽIRIJA PUBLIKE: predstava “Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.

NAJBOLJA MLADA GLUMICA

Nagradu dobija MILICA SALATA, ”Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje. Milica vješto i dosljedno koristi glumačka sredstva oslanjajući se na zakonitosti igre u Komediji dell arte.

NABOLJA KOLEKTIVNA GLUMAČKA IGRA

Nagradu dobija ansambl predstave ”Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje. Izuzetno ujednačen ansambl plijeni svojom razigranošću, znanjem, glumačkom kondicijom i maštom. Ujednačena igra gdje svako ima svoj prostor koji vješto koristi. Ovaj ansambl predstavlja sami vrh omladinskog teatra Bosne i Hercegovine.

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU

Nagradu dobija Milana Ninković za ulogu Grofice u predstavi ”Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje. Iako je pred sobom imala otežavajuću okolnost da mlada glumica igra stariju osobu, Milana nas svojom igrom ne dovodi u sumnju, već očarava zrelošću i duhovitošću. Poigrava se sa glumačkim rješenjima koja vas ne mogu ostaviti ravnodušnim.

NAGRADA ZA NABOLJU MUŠKU ULOGU

Nagradu dobija David Popadić za ulogu Vinćenca u predstavi ”Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje. Od prvog pojavljivanja na sceni David oduševljava publiku svojom gracioznošću, spretnošću, vještinom, šarmom, dikcijom. Tako lako vlada stihom udešavajući riječ prema radnji, a radnju prema riječi. Vinćenco je naprosto božanstven!

DIPLOMA ZA PEDAGOŠKI RAD SA MLADIM LJUDIMA: dodjeljuje se Željku Miloševiću za predstavu ”Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.

Izuzetno poznavanje dramske pedagogije u spoju sa ljubavlju prema mladima i teatru, izrodilo je sjajnu predstavu koja uspješno komunicira sa svim generacijama.

Zahvaljuju se svima koji prate i podržavaju njihov rad.

 

 

 

HP, jul 2021.