Na sinoć završenom 15. Festivalu amatera u Laktašima, predstava “Obična priča”, Dramskog studija KS Male stvari, osvojila 3 značajne nagrade.
Predrasuda – to stašno oružje kojom se hrani sve ono loše u ljudima, ono što nes razara iznutra i što nosimo kao odjeću skrojenu za svako godišnje doba da nas “štiti” i “brani” od drugog i drugačijeg. To je gorko oružje koje prečesto ne želimo spoznati, negiramo i odbacujemo okrivljujući druge za njegovo postojanje. To je oružje koje uvijek prate nesreća, mržnja, nasilje, primitivizam.
“Obična priča” je predstava kojom, kroz univerzalnu priču o ljubavi dvoje tinejdžera, želimo ukazati, prvo sebi pa našim roditeljima, komšijama i svima drugima, koliko smo predrasudama inficirani.
Ukazati da su na ovim našim prostorima predrasude opterećene sadašnjošću kao i prošlošću, te kao dio „folklora“ i naslijeđa pretvaraju se i nameću čak i u vidu „obaveze“, a ova naša, „Obična priča“ je mali pokušaj, nas mladih ljudi, grupe srednjoškolaca koji smo stvarali ovu predstavu, da ukažemo na taj problem i pokušamo mijenjanti na bolje sami sebe i svoje okruženje za srećnije i zdravije sutra.
Pored predrasuda predstava se bavi i nasiljem u porodici i među vršnjacima, a „provučene“ su i neke druge devijacije ovog vremena koje nažalost kao da postaju standardi.

 

HP, septembar 2020.