Unaprijed se izvinjavamao svim našim posjetiocima koji portal Hercegovina Promo identifikuju pod sloganom “Ljepša strana Hercegovine” jer slijedeću vijest prenosimo u cilju da se nešto slično nikada i nigdje nebi ponovilo. Srećom, ali samo pukom srećom u pomenutom događaju nije bilo ljudskih žrtava.

(Od dopisnika sa lica mjesta )

Večeras u 18 časova i 55 minuta na magistralnom putu M-6 između Stoca i Ljubinja, u blizini entitetske granice, zapalio se kamion hladnjača u vlasništvu Mesne industrije Goranović iz Nikšića. U drami koja je na pomenutoj dionici puta trajala tačno 72 minuta, uz potpuno blokiran saobraćaj u oba pravca na svu sreću niko nije povrijeđen, a pričinjena je velika materijalna šteta. Potpuno je izgorilo vozilo i 20 tona svježeg mesa koje je putovalo iz Holandije za Crnu Goru. Dopisnik našeg portala se sticajem okolnosti našao u koloni vozila i zabilježio cijeli slijed događaja koji je potpuno neobjašnjiv i paradoksalan. WP_20140214_017Stravičan prizor

Kako je dopisniku portala Hercegovina Promo izjavio vozač hladnjače, do požara je došlo, najvjerovatnije, zbog kvara na električnoj instalaciji vozila, a on sam dalje tvrdi: ” Pa da su ti vatrogasci, ja ne znam odakle, došli u prvih pola sata izgorjela bi samo kabina”. Naime, vatra je naglo i neočekivano izbila u kabini vozila, pa je nesrećni šofer kako je našem portalu izjavio, ” jedva spasao živu glavu, ne uspjevši da iz kabine uzme ni lične dokumente”. Oporavljen od šoka i uz pomoć kolege koji je vozio drugu hladnjaču iste firme, koja ga je slijedila, obavjestili su policiju i vatrogasce. U tom momentu i narednih 20 minuta gorila je samo kabina, dok je hladnjača sa tovarom bila pošteđena požara. VozacVozač zapaljenog kamiona

Lokacija događaja je udaljena 4,5 kilometara od centra Stoca i 15 kilometara od Ljubinja, na teritoriji koja je oko kilometar unutar Republike Srpske. Ovaj dio puta je pod ingerencijom Policijske stanice Berkovići, koja je od lokacije udaljena oko 20 kilometara, što nije spriječilo  patrolu MUP-a RS iz ovog mjesta da već za 20 minuta – prva od nadležnih službi stigne na lice mjesta. Policajci su blokirali saobraćaj i profesionalno obezbjedili mjesto nesreće. U tom momentu još uvijek je u velikom plamenu, koji je onemogućavao prolaz vozila i drugom saobraćajnom trakom, gorila samo kabina vozila.

Par minuta kasnije pojavljuju se i dva vatrogasca Vatrogasne jedinice iz Ljubinja, ali “goloruki” bez sredstava i vozila za gašenje. Kako je naš izvor kasnije nezvanično saznao u dobro obavještenim krugovima u Ljubinju vatrogasci čija je ovo zona odgovornosti su bezuspješno pokušavali, cijeli sat da upale kamion-cisternu koja je mogla ugasiti ovaj požar. Već poslije pola sata požar hvata i plastičnu masu od koje je napravljen veći dio hladnjače, a potom dolazi do velikog razbuktavanja požara koji zahvata i tovar – 20 tona svježeg mesa, koje je prešlo 1700 kilometara dug put iz Holandije.

Da se radi o totalnom kolapsu i da nešto ne funkcioniše u procesu uzbunjivanju vatrogasne službe postalo je jasno svim okupljenim u velikoj koloni vozila. Vatra hvata veći dio hladnjače i 40 minuta od izbijanja požara dolazi do nekoliko praskavih eksplozija pneumatika koji su gorili. Zapaljeno vozilo stajalo je na velikom usponu i prijetila je realna opasnost da ova goreća buktinja uslijed eksplozije guma ne krene unazad gdje se nalazila kolona zaustavljenih vozila. Pojedini vozači svijesni rizika pomjeraju svoja vozila, dok se jedna grupa odlučuje za povratak put Stoca. WP_20140214_032Potpuno izgorila hladnjača

Poslije cijelog časa koliko je prošlo od izbijanja požara postaje sve izglednije da će hladnjača i tovar potpuno izgoriti, i da izgleda niko nije nadležan da gasi ovaj požar. Grupa vozača oba kamiona MI Goranović revoltirano traži pomoć, ali dva goloruka ljubinjska vatrogasca su potpuno nemoćni, baš kao i ostali prisutni. Razmjere buktinje su od samog početka prevazilazile moć gašenja anti-požarnih aparata koje imaju pojedina putnička vozila u koloni. Jedan od okupljenih burno izražava nezadovoljstvo prema patroli MUP-a RS. U 20 časova i 07 minuta, 72 minuta od izbijanja požara na licu mjesta se pojavljuje dobro opremljeno vozilo Vatrogasne brigade Stolac, udaljene 5 kilometara od mjesta nesreće. Akcija gašenja je trajala svega nekoliko minuta, ali od cijelog kamiona, hladnjače i tovara nije bilo ništa. Potpuno su izgorili, a šteta je totalna.

Saobraćaj na ovoj dionici puta M-6 normalizovan je poslije sat i po, oko 20 časova i 25 minuta.

______________________________________________________

 

NEZAMISLIVO DA SE NA OVAKVOM MJESTU, IZMEĐU DVA HERCEGOVAČKA GRADA UDALJENA JEDAN OD DRUGOG SVEGA 19 KILOMETARA MOGLA DESITI OVAKVA STVAR.

U KAKVOM SU TO STANJU VOZILA I OPREMA VATROGASNIH BRIGADA U REPUBLICI SRPSKOJ?

ZA LJUBINJE JE POZNATO DA JE IZRAZITO NERAZVIJENA OPŠTINA, ALI ZAR VRIJEME “PALJENJA KAMIONA NA KURBLU” NIJE ODAVNO IZA NAS I KAKAV JE TO RIZIK ZA OPŠTINU U KOJOJ SE GOTOVO SVA DOMAĆINSTVA ZIMI GRIJU ČVRSTIM GORIVOM ???

U KRAJNOSTI SE PITAMO, DA LI BI ISTA SUDBINA ZADESILA ZAPALJENI AUTOBUS PREPUN PUTNIKA KOME BI, NE DAJ BOŽE, OTKAZALA PNEUMATIKA ZA OTVARANJE VRATA???

ILI JE MOŽDA DOVOLJNO ZAPITATI SE GDJE ODLAZE SREDSTVA PORESKIH OBVEZNIKA OVE DRŽAVE, KADA NAM TA ISTA NIJE NA RASPOLAGANJU U MOMENTIMA KADA SE ODLUČUJE O PITANJU ŽIVOTA I SMRTI?

KO ĆE ODGOVARATI ZA OVAJ “ZLOČIN” ?

DA LI ĆE OSIGURAVAJUĆA KUĆA VLASNIKU VOZILA ISPLATITI PUNU ŠTETU ILI ĆE NEKOGA, OPŠTINE, ENTITET, DRŽAVU ILI VATROGASCE TUŽITI ZBOG ISTOG?

 

Pitanja je mnogo, ali na većinu njih nikada nećemo dobiti odgovor.

JER, OVO JE ZEMLJA ČUDA, A ALISE SMO SVI MI PODJEDNAKO !  

 

R.R. 14. februar 2014.