Beograd za dvije nedjelje može ući u vanrednu situaciju, a ako nema maski i distance, širenje virusa može da se riješi samo sprečavanjem kontakata, poručio je dr Predrag Kon

Beograd je već dugo glavno žarište korona virusa u Srbiji i u njemu je na dnevnom nivou skoro polovina svih novozaraženih u zemlji, a epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon upozorava da je prestonica već u nepovoljnoj situaciji i da za dvije nedjelje može ući u vanrednu situaciju, te da ako građani ne budu nosili maske, nema druge mjere osim zatvaranja.

– Po Hrvatskoj vidimo šta nas očekuje, ne treba da mislimo da smo mi nešto posebno i da će da nas mimoiđe od cijele Evrope. Ako građani ne budu nosili maske i pridržavali se fizičke distance, nema druge mjere osim zatvaranja Beograda. Ne interesuje me politika, nepovjerenje u krizni štab, jedino me interesuje i brine činjenica da se virus brzo širi, prije svega ozbiljno u Beogradu, i da se može usporiti jedino nošenjem maski i držanjem fizičke distance. Ako to ne bude slučaj, slijedi zatvaranje ili katastrofa. Nemojmo se plašiti mjera, jasno je da ovo može da se riješi samo sprečavanjem kontakata, da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se spriječiti širenje – rekao je, vidno revoltiran, dr Kon juče u jutarnjem programu TV Prva.

On je dodao da se škole ipak zasad neće zatvarati, ali i ukazao na činjenicu da u Kini nema širenja virusa već pet mjeseci, zbog velike discipline građana i nošenja maski. Dr Kon je pomenuo i da se u svijetu sve manje govori o vakcini protiv kovida 19 i da to indirektno pokazuje da je neće biti još dugo ili da neće biti masovne vakcinacije.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković slaže se s tim da je situacija trenutno veoma ozbiljna, kao i da nas čeka burna jesen ukoliko se ne budemo pridržavali preporučenih mjera.

– Ukoliko ljudi ne budu nosili maske i držali distancu, čeka nas opet otvaranje novih kovid bolnica, punjenje kapaciteta, preopterećenje zdravstvenog sistema, a najgori su svakako gubici ljudskih života. Ukoliko apeli za odgovorno ponašanje građana i rigorozna kontrola sprovođenja mera ne daju rezultat, može doći do uvođenje policijskog časa i kontrole ulaska u zemlju, poput obavezne mjere samoizolacije – rekao je dr Ranković za Kurir.

 

 

 

Izvor: Srpska info