Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nošenje zaštitnih maski trenutno zamjenjuje vanredno stanje i policijski čas, ističući da je “neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti oboljevanja”.

Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju kada je Beograd u pitanju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mjesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja rekao je Kon za RTS.

– Neprijatnost zbog korišcenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti oboljevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti – primetio je Kon.

Istakao je da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

– Zaštitna maska trenutno zamjenjuje vanredno stanje i policijski čas – rekao je Kon.

Kon je naveo da je u školama napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora i praćenja.

– Zna se da treba sve vrijeme da se nose maske, osim kad se sjedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znaci da nećemo pratiti situaciju – rekao je Kon.

Komentarišuci situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon je rekao da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija, piše Blic.

– Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mjera ne vjerujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspjeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi – upozorava Kon.

 

Izvor: Blic