Nijemac Jonas Deichmann danas je oko 14 sati doplivao do Porporele u sklopu velikog putovanja oko svijeta na kojem planira plivati 456 kilometara, trčati 5040 kilometara i biciklisati 21 600 kilometara, te tako obići svijet.

Deichmann je odlučio preplivati 460 kilometara dužinom hrvatske obale, od Karlobaga do Dubrovnika, u okviru svog projekta ‘Triatlon 360 stupnjeva’. Krenuo je iz Münchena prije 58 dana, a za preplivati Jadran duž obale trebala su mu 54 dana.

Od Dubrovnika planira biciklom nastaviti sve do Kine, a plan je obići cijeli globus u godinu dana na prvom triatlonu oko svijeta. Spavao je pod vedrim nebom duž cijele jadranske obale – u vreći, na plažama i pod krošnjama stabala.

Vodio je, kako je rekao kad je izašao iz mora pod tvrđavom svetog Ivana, ‘teške pregovore s Kinezima, kad je htio preplivati kroz gradilište Pelješkog mosta’.

– Nisu mi htjeli dopustiti da plivam ili prolazim pored mosta preko gradilišta. Niko nije govorio engleski, ali sam razumio da žele da hodam okolo. Na kraju sam im obećao da se više nikad neću vratiti, pa su me pustili da preplivam kroz gradilište – rekao je simpatični Nijemac. Bilo je dosta naporno, priznaje, a i more nije baš toplo – oko 18 stepeni. Povremeno ga je zaustavljalo nevrijeme, a često je sretao i meduze. Ni na kopnu mu, kako kaže, nije bilo puno lakše – teško je dolazio do hrane na mjestima gdje je spavao po stijenama, gdje nema ni trgovina ni restorana.

Dubrovnik ga je oduševio, jedan je to, kako je rekao, najljepših gradova na svijetu koje je vidio.

Na ruti od Hotela Dubrovnik Palace do Porporele pridružili su mu se Ivan Boban i Emilio Tulio te mu tako pružili podršku. Obojica sportista oduševljena su njegovim podvizima. Zalili su ga šampanjcem na cilju. Deichmann je projekt pod nazivom ‘Triathlon od 360 stepeni’ započeo još 26. septembra, krenuvši iz Münchena.

Svoje putovanje ovaj avanturista snima za potrebe dokumentarca, a po završetku putovanja namjerava o svojim doživljajima govoriti na predavanjima. Inače drži dva svjetska rekorda – najbrže je prebiciklisovao Europu, a zatim i Euroaziju. Biciklom je prešao i legendarnu Panamericanu – za 23 hiljade kilometara trebalo mu je 98 dana.

 

 

Izvor: Dubrovački vijesnik