Pandemija korona virusa, koja se već više od godinu nadvila nad cijelim svijetom, postala je dio naše svakodnevice.  Dani su nam ispunjeni redovnim izvještajima o broju oboljelih, susreti na ulici su se sveli na pozdrave uz maske na licu, a oboljeli, simptomi i vječno pitanje o danu kada će pandemija završiti aktuelne su teme većine domaćinstava.

Kažu da se s vremenom, čovjek navikne na sve promjene. Pa tako su i većini nas posljedice koje korona virus donosi sa sobom, nažalost postale uobičajne. Održavanje distance, izolacija i nedostatak slobode kretanja samo su neke od tih posljedica. U prethodnoj godini putovanja su bila privilegija samo pojedinih koju su se odlučili da plate cijenu testiranja i na taj način sebi omoguće prelazak preko granice. PCR ili serološki test postali su neophodan dodatak identifikacionim dokumentima svakog čovjeka.

Pojedine zemlje počele su sa popuštanjem mjera za prelazak granice pa je tako od 11. januara ulazak u  Crnu Goru moguć bez PCR testa, a od juče isto važi i za ulazak u Srbiju. Međutim, veliki broj država još uvijek drži svoje granice zatvorenim za sve one koji nemaju negativan test, a među njima je i Hrvatska.

Testiranja se vrše u nadležnim bolničkim ustanovama, ali zbog preokupiranosti kapaciteta i nedostatka medicinskog osoblja, dolazak do testa je otežan ukoliko niste osoba koja iskazuje simptome virusa. Upravo zbog toga, veliki dio građana se odlučuje da testove urade u nekoj od privatnih laboratorija.

Raspitali smo se koja je cijena PCR i serološkog testa u specijalističkoj ordinaciji Ultramedika, laboratoriji Herclab i laboratoriji Aqualab koje djeluju na području Trebinja.

Iz specijalističke ordinacije Ultramedika dobili smo informaciju da je cijena PCR testiranja 60 KM, dok cijena serološkog testiranja iznosi 41 KM.

Rezultati budu završeni u rekordnom roku, a svaki pacijent dobije i potvrdu o rezultatu testa.

PCR testiranje se ne vrši u privatnoj klinici Aqualab, a cijena serološkog testiranja je nešto povoljnija te  iznosi 37,60 KM.

Takođe se nakon testiranja, dobije i neophodna potvrda o rezultatu testa.  Prema informacijama koje smo dobili iz ove ustanove, građani Trebinja se pored testiranja odlučuju i da provjere krvnu sliku, CRP ili D-dimer i na taj način provjere stanje svog organizma nakon ispoljavanja simptoma uzrokovanih korona virusom.

U laboratoriji Herclab nije moguće uraditi PCR test, a u svojoj ponudi imaju dvije vrste seroloških testova.

Brzi test možete uraditi po cijeni od 30KM, a ECLIA test po cijeni od 35 KM. Rezultati su vam takođe dostupni u kratkom vremenskom roku.

Kraj pandemije još uvijek je neizvjestan, a podaci o broju oboljelih variraju iz dana u dan.  U novembru 2020. godine u Republici Srpskoj počela su serološka testiranja građana kako bi se utvrdilo da li pojedina lica koja nisu preležala COVID-19 imaju antitijela na ovaj virus. Ova istraživanja su bitna pretpostavka za utvrđivanje stepena kolektivnog imuniteta stanovništva.

Portal Klix.ba nedavno je sproveo anketu gdje su građani mogli da se izjasne  da li su prebolovali korona virus. U anketi su bila ponuđena samo dva odgovora te su se građani mogli izjasniti sa “da” ili “ne”, a nakon 24 sata od objavljivanja glasalo je skoro 15 hiljada građana. Prema rezultatima ove ankete, 45% građana se izjasnilo da je prebolovalo koronu. Iako se ovi rezultati ne mogu smatrati službenim i naučno dokazanim,  mogu služiti kao pokazatelj stanja.

Kakva nas situacija dalje očekuje, kada se nazire kraj pandemije i promjena na bolje pokazaće samo vrijeme. Život prije pandemije, zagrljaji, sloboda kretanja i putovanja nadamo se da nas čekaju u ovoj 2021. godini.

 

 

Svetlana Grbić

HP, januar 2021.