Još samo korak ostao je do ostvarenja sna i ispisivanja nove stranice teniske istorije – Novak Đoković pobjedio je Endija Mareja sa 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1 i ušao u finale Rolan Garosa!

 

Meč se igrao i u petak, a prekinut je u četvrtom setu pri 3:3 zbog oluje koja je pretila Parizu. Mogao je duel i da se završi pre, Đoković je potpuno kontrolisao igru do završnice trećeg seta kada je Marej uz jedan  spektakularan potez i podršku publike ipak uzvratio.

U prvom gemu subotnjeg nastavka, Đoković je uz dva servis vinera obezbedio 4:3, Endi je neiznuđene greške iskoristio za izjednačenje, dok je Novak ponovo poveo bez izgubljenog poena, kako su okončani i prethodni gemovi. Tek posle 5:4 Novak je posle 40:0 jednom uzvratio, ali nedovoljno da se Endi ugrozi.

Nove duge razmene više su odgovarale Britancu, dočekao je nove neiznuđene greške za brejk, koji je ostvaren pri Novakovom izbacivanju forhend paralele u aut. Kada je delovalo da će psihološka prednost biti na strani trećeg tenisera sveta posle 5:7, Novak je hladnokrvno i strpljivo gradio poene čak i kada je Endi stizao nemoguće, a onda i napravio brejk za 2:0 potpuno dominantnom igrom, da bi ga sa potvrdom oduzimanja servisa potpuno “razoružao”.

Nije Britanac imao nikakvu šansu da odgovori na nalet “broja 1” pri raznovrsnim udarcima, vineri iz forhenda održali su prednost, zatim i doneli brejk za 5:1, čime je sve bilo rešeno – maestralni servisi okončali su borbu koja je ukupno trajala četiri sata i 12 minuta.

U finalu, Novak će snage odmeriti sa Stanom Vavrinkom, koji je u četiri seta pobedio ljubimca pariske publike Žo-Vilfreda Congu za drugo grend slem finale u karijeri.

 

 

Izvor: Blic Sport