Ускоро ће поред футошког купуса и фрушкогорског липовог меда, и шаргарепа из Бегеча, у околини Новог Сада, бити производ са заштићеним географским поријеклом.
Под називом “бегечка шаргарепа”, она ће се продавати у Србији и иностранству.

За мање од годину дана, шаргарепе из Бегеча ће у свијет, са ознаком заштићено географско поријекло. Она се и до сада извозила и својим укусом и квалитетом освајала европско али и свјетско тржиште, али до краја године ће то бити знатно лакше и уз помоћ града Новог Сада.

Воља локалне самоуправе постоји, количине су највеће у Србији, а квалитет је изванредан. Све су то предуслови да неки производ добије ову ознаку.

“Битна је количина и квалитет, иако знамо да је ова шаргарепа овде по квалитету можда међу најбољима ако не и најбоља у Европи. То је сигурно један од предуслова а оно што је битно за сваку производњу који је заштићен географским пореклом јесте да има лакши приступ тржишту да може да оствари већу цијену на тржисту а то је наравно у интересу и произвођаца али и у интересу града Новог Сада”, каже Милорад Радојевиц члан градског већа, Нови Сад.

“Ово је разговор са произвођачима а биће сарадња са ЗЗ одавде из Бегеча која ће бити носилац цијеле приче јер они могу да буду једини носилац цијелог пројекта, а град Нови Сад ће стајати из тога финансијски и помоћи ће при цијелој сертификацији”, истиче он.

Од неког је морала да крене иницијатива, то у нашим селима углавном креће од напредних и добрих домаћина па тако ни овде није било изузетака.

Марко Чарниц и Јанко Медвеђ су апсолутни краљеви у производњи шаргарепе. Заједно али и појединачно производе као цијели Бегеч.

“Сама ознака да је географско порекло у питању на амбалажи биће препознатљиво за људе. Ко прочита да је шаргарепе Бегечка, то је знак доброг квалитета и мислим да ту причу треба подржати до краја и да има смисла”, истиче Ларнић.

Док се и званично не добију сертификати, повртари из Бегеча се надају да ће се ријешити и проблем земље које за њих нема довољно.

Из градске управе стиже обећања да ће се у наредном периоду, до добијања сертификата, потрудити да то промени барем када су стари произвођаци у питању.

Подсјећамо, прије неколико дана и начелник општине Невесиње је најавио покретање иницијативе за брендирање кромпира из Невесиња, који је надалеко познат по свом квалитету.

ХП / Б92