Tara je čarobna kao i uvijek, a rafting je pristupačniji nego ikad. Tako bar tvrde menadžeri rafting kampova na Tari u oklini Foče, na samoj granici BiH i Crne Gore.

Zbog korona krize i zatvorenih granica kampovi su ovih dana pusti, pa su i cijene inače ne baš jeftinih adrenalinskih aranžamna, “prilagođene situaciji”.

Foto: Borko Todorović/ustupljena fotografija

Najčešće se turistima uz rafting nudi i kanjoning, safari, planinarenje, izleti na Zelengoru i Tjentište.

Početak rafting sezone je propao, ali turistički radnici se nadaju da će sve krenuti nabolje od 1. juna, kada BiH otvara granice.

Foto: Rafting centar Drina-Tara/RAS Srbija

– Najviše se nadamo gostima iz Srbije, ali su mnogi od njih zbunjeni zbog odluke vlasti u Crnoj Gori da ne otvaraju granice za građane Srbije. To nam, međutim, neće pokvariti zabavu, jer naši gosti ne prelaze crnogorsku granicu. Imamo put na našoj obali Tare, dakle kroz Republiku Srpsku, sve do polaznih tačaka za rafting – objašnjava Borko Todorović, menadžer rafting kampa “Drina -Tara”.

Foto: Rafting centar Drina-Tara/RAS Srbija

Rijeka Tara, koju mnogi zbog čistoće i neobične ljepote zovu i “suza Evrope”, posljednjih 40 kilometara svog toka teče granicom između BiH, odnosno Republike Srpske i Crne Gore. Smatra se da je upravo ova dionica najatraktivnija za rafting.

U rafting kampovima se nadaju da će ovaj biser Republike Srpske konačno bolje upoznati i stanovnici Srpske. Očekuju da će domaćih turista biti više nego obično od sredine juna, kada će građani Republike Srpske za plaćanje smještaja moći da korisite vaučere u vrijednosti od 100 KM, koje će im “pokloniti” Vlada RS.

Kanjon Tare, poznat i kao balkanski Kolorado, iz godine u godinu posjećuju hiljade turista iz zapadne Evrope, Skandinavije, te iz zemalja regiona, ali većina stanovnika Srpske nikad nije boravila na Tari, niti uživala u raftingu.

 

 

 

Izvor: Srpskainfo