Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je predsjednike parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na sutrašnji sastanak povodom situacije u BiH.

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Mladen Ivanić i Dragan Čavić poručili su da se neće odazvati na Dodikov poziv.

PDP je saopštio da neće voditi nikakve razgovore s predsjednikom RS, jer je Dodik, kako su ocijenili, najodgovorniji za ekonomski, društveni i moralni kolaps društva u Republici Srpskoj.

“Predsjednik RS, ako mu je to želja, može uraditi nešto dobro za Republiku Srpsku i bez razgovora sa opozicijom odmah podnijeti ostavku, raspustiti Narodnu skupštinu RS i omogućiti prijevremene izbore sa mandatom na četiri godine”, piše u saopštenju PDP.

PDP tvrdi da je svaki razgovor s Dodikom potpuno besmislen posle niza optužbi opozicionih lidera za izdaju i drugih uvreda koje je Dodik sinoć iznio na Radio-televizji RS (RTRS).

“Dodik je jasno pokazao da je on samo predsjednik svoje stranke, a ne predsjednik svih građana u Republici Srpskoj”, piše u saopštenju PDP.

NDP je saopštila da neće učestvovati na radno-konsultativnom sastanku kod Dodika jer ih konsultacije s predsjednikom Republike “ne interesuju ni po jednom pitanju”.

SDS još nije zvanično saopštila da li će se odazvati na poziv predsjednika RS na radno-konsultativni sastanak, ali je poslanica te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević danas poručila da “SDS ima savez s narodom, a Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s tajkunima”.

Aleksandra Pandurević je najavila tužbu protiv predsjednika Dodika zbog, kako je rekla, klevete koju je on iznio sinoć u programu RTRS.

Dodik je sinoć optužio SDS da po nalogu stranaca nastoji da izazove nerede i proteste građana u RS.

“Tužno je slušati predsednika RS Milorada Dodika koji, po Ustavu RS, treba da predstavlja jedinstvo naroda, kako svoju funkciju koristi za sijanje razdora u narodu, podmetanja i neistine. U SNSD očito ne shvataju da je njihov problem gladan narod, nezaposleni, prevareni, obespravljeni”, kazala je Aleksandra Pandurević novinarima u Istočnom Sarajevu.

Po njenim rečima, SDS ima “samo jednog mentora i saveznika” – narod RS.

Aleksandra Pandurević je još rekla da “SDS, za razliku od SNSD, nikada nije na tenkovima Sfora jurišala na institucije RS”.

Izvor: B92