Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu da će bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu i trebinjska bolnica iduće sedmice dobiti jedan respirator, te još jedan broj respiratora koji treba da stignu iz Kine.

“Republika Srpska je iz Kine dobila dva respiratora i početkom iduće sedmice jedan će biti dostavljen ovdje u izolatorijum, a jedan u Trebinje”, rekao je novinarima Dodik, koji je obišao ovu zdravstvenu ustanovu.

On je podsjetio da je Republika Srpska u Kini kupila 180 respiratora, koji treba da budu dopremljeni.

“Ovdje se planira da odjeljenje za borbu protiv korone ima 12 respiratora i iz ove kvote popunićemo tih 12 respiratora i obezbijediti da može da se reaguje”, rekao je Dodik i dodao da je sa rukovodstvom bolnice dogovoreno da im se doznači 250.000 KM da za renoviranje jednog od starih objekata bolnice.

On je podsjetio da je u borbu protiv širenja epidemije virusa korona uključen kao član Koordinacije na nivou Republike Srpske, da je učestvovao i u donošenju odluka Predsjedništva BiH, te ukazao na neophodost da se u bolnici “Srbija” obezbijede uslovi za nesmetano pružanje sve potrebne medicinske usluge uporedo sa borbom protiv virusa korona.

“Cilj je da u centralnom bloku ne dođe do zaraze i zato je dobro da je u posebnom bloku napravljen izolatorijum”, konstatovao je Dodik.

On je ponovio zahvalnost medicinskim radnicima za teret koji su podnijeli u vrijeme trajanja epidemije virusa korona i najavio da Republika Srpska razmišlja kako da iznađe mogućnosti da ih stimuliše.

Dodik je pozvao stanovništvo Srpske da male zastoje u širenju virusa korona ne shvataju olako.

“Moramo ostati oprezni, slušati upute medicinskih stručnjaka. Oni su ti koji određuju našu politiku danas”, naglasio je Dodik.

 

HP / Srna