Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavile su Novu godinu.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, organizovan je širom Republike Srpske.

U pravoslavnim hramovima u Banjaluci služen je moleban. U porti Hrama Hrista Spasitelja nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon. Veliki broj Banjalučana slavio je ulazak u pravoslavno novo ljeto u kućnoj atmosferi.

U prijedorskoj regiji, proslava pravoslavne Nove godine, organizovana je samo u Novom Gradu. Tradicionalno, na Trgu Mladena Oljače, u organizaciji opštinske uprave, slavilo se uz kuvano vino i zabavni program.

Novi Grad (Foto: RTRS)

Novi Grad (Foto: RTRS)

U Gradišci je nastupila grupa Galija.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Slavilo se i u dobojskoj regiji. Doboj, Derventa, Teslić i Stanari organizovali su doček na otvorenom. U Doboju je održan koncert orkestra Perice Јaćimovića, a potom je nastupila i Tina Ivanović.

Za razliku od međunarodne Nove godine kada nije bilo organizovanog dočeka u Istočnom Sarajevu, građane je noćas na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu zabavljao Sergej Ćetković. Na Јahorini su nastupili Darko Lazić i Nikolina Kovač.

Doček je organizovan i u Foči. Nekoliko stotina Fočaka Novu godinu dočekalo je na Trgu kralja Petra, uz užičke Boeme, kuvano vino i planinski čaj.

Vatromet i hramovna zvona oglasili su Mali Božić i dolazak pravoslavne 2020. godine. U Svetosavskom hramu služen je moleban za uspješnu i blagoslovenu novu godinu.

Foča (Foto: RTRS)

I Trebinje se opredijelilo za doček na otvorenom. Trebinjce i njihove goste u Novu godinu uveo je Bane Mojićević.

Hladno vrijeme nije omelo Trebinjce i njihove goste da napune baštu ispod stoljetnih platana.Brojni građani Trebinja i gosti dočekali su pravoslavnu 2020. godinu na platou ispod platana, a doček je prvi put ove godine organizovan i u Bileći.
Doček pravoslavne Nove godine na otvorenom u Trebinju, uz koncert Baneta Mojićevića, organizovali su Gradska uprava i Turistička organizacija Trebinja.Brojni Trebinjci pravoslavnu Novu godinu dočekali su u kućnoj atmosferi i u ugostiteljskim objektima.

Čelnici grada Trebinja ranije su uputili čestitku građanima Trebinja povodom pravoslavne Nove godine.

Bilećani su ove godine prvi put imali organizovan doček pravoslavne Nove godine uz koncert Lukijana Ivanovića koji je nastupio u centru opštine.

Građanima je služeno kuvano vino, a u ponoć je priređen vatromet.

Organizator dočeka pravoslavne Nove godine u Bileći jeste opština Bileća.

U pravoslavnim hramovima u istočnoj Hercegovini u ponoć su služeni molebani za uspješnu Novu godinu.U ostalim opštinama istočne Hercegovine nije bilo organizovanog dočeka na otvorenom.

I na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je doček. Međutim, veliki broj Semberaca ponoć je dočekao u krugu porodice.

Bijeljina (Foto: RTRS)

Bijeljina (Foto: RTRS)

U Brčkom, slavlje je organizovano na platou Bulevara Mira. Dolazak Nove godine obilježen je vatrometom, a organizator dočeka bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Brčko.

Brčko (Foto: RTRS)

Brčko (Foto: RTRS)

 

 

Izvor: Srpka infoRTRS, SRNA