Poslije nekoliko godina pauze Trebinje će ponovo imati organizovani doček međunarodne Nove godine na otvorenom. Kako je za naš portal potvrđeno iz gradske administracije, Trebinjci i njihovi gosti će “najluđu noć” moći da provedu na Trgu slobode uz trebinjske rok i alternativne bendove ( HBŠ i Krugovi u žitu), trubački orkestar Mihajla Stojkanovića i Duška Kuliša sa specijalnom gošćom kao centralne zvijezde večeri. Budžet za organizaciju dočeka je skroman, ali odgovorni u Gradskoj upravi su se pobrinuli da prije svega obnove organizovani doček Nove godine koji je Trebinju, kao deklarisanom turističkom centru umnogome nedostajao.

Koliko će ova ponuda motivisati Trebinjce da “najluđu noć” provedu na Trgu slobode ostaje da se vidi. Prošle godine su turističke agencije koje su nudile organizovani prevoz za doček u Budvi zadovoljno trljale ruke, jer je veliki broj mladih Trebinjaca 2013. godinu dočekao upravo u ovom gradu uz koncert Zdravka Čolića, a nije mali broj onih koji su zabavu potražili u obližnjem Dubrovniku. Trebinjski restorani su standardno dobro popunjeni za novogodišnje praznike, kao i za sam doček, dok interesovanje mladih opada kada su u pitanju lokalni kafići koji i dalje skupo naplaćuju ulaznice dok za uzvrat ne nude mnogo.

I ove godine se u komšiluku spremaju dobro organizovani dočeci Nove godine, ali i program koji prethodi i koji dolazi poslije “najluđe noći”, tako da će i ove godine veliki broj Hercegovaca i Trebinjaca posjetiti Jadran u vrijeme praznika. U Budvi fešte počinju 30. decembra nastupima Jelene Rozge i Vanje Radovanović, slijedi koncert Dine Merlina i grupe Perper u noći kada ćemo dočekati 2014. godinu, da bi se feštanje završilo 1.januara nastupom Željka Joksimovića te Bajage i Instruktora. Na dubrovačkom Stradunu novogodišnja zabava će početi još i ranije, 28. decembra kada svoj nastup u 21 čas ima Dražen Zečić. Dan kasnije u istom terminu nastupiće nenadmašni Neno Belan i njegovi Fiumensi, dok je za 30. decembar planiran nastup klapa Cambi i Šufit. Najluđu noć Dubrovčani i njihovi gosti provešće uz Coloniu i grupu Teška industrija.

U ostalim hercegovačkim gradovima još uvijek nisu najavljeni organizovani dočeci, kao i u većini gradova Bosne i Hercegovine gdje će Nova godina biti dočekana ili skromno ili dočeka neće ni biti. Poučna su pomenuta iskustva Budve i Dubrovnika kada su u pitanju dočeci Novih godina na otvorenom, gdje gradske administracije ulažu značajna sredstva u ove manifestacije koje se ugostiteljima, hotelijerima i mnogim drugim pružaocima usluga obilato vraćaju jer hiljade turista pohode ove gradove u danima novogodišnjih praznika. Trebinje kao grad u kome turizam ima perspektivu razvoja moglo bi mnogo toga da nauči od komšija, ali trebaće mnogo više razumjevanja i finansijskih izdvajanja odgovornih da bi se ovakve ideje sprovele u djelo.

Jedno je sigurno, zabave neće nedostajati bilo gdje da se odlučimo provesti posljednje sate 2013. godine, a da li će nam Nova 2014. godina donijeti i nove razloge za slavlje ostaje da se vidi.

 

B.S. # Hercegovina Promo, decembar 2013.