Kompanija „Samsung“ upozorava kupce da izbjegavaju iznošenje ličnih informacija ispred sopstvenih smart televizora, koji imaju funkciju komande glasom. Takvi TV uređaji mogu da prenesu „Samsungu“ ili nekoj trećoj strani razgovor koji vodite ispred njih. Osim odabira sadržaja, pojedinim televizorima glasom možete narediti i da promjene kanal, odaberu opciju iz menija, utišaju ili pojačaju zvuk.

Najavljivan kao revolucionaran uređaj koji korisnika uvodi u zabavu bez napora, smart televizor, ispostavilo se, revolucionaran je zbog još jedne mogućnosti: može i da sluša sve što govorite ispred njega. To priznaje i proizvođač. „Ukoliko korisnik koristi funkciju prepoznavanja glasa, ti glasovni podaci se šalju trećoj strani, odnosno serveru koji treba da prepozna željenu komandu koju televizor treba da uradi. Vlasnici smart televizora uvijek znaju kada je komanda glasom uključena, jer se ikona mikrofona može viditi na ekranu“, navode u „Samsungu“.

. .

Saznanje da ih televizor možda prisluškuje, uzmemirilo je korisnike širom svijeta, ali ih je ubrzo umirila tvrdnja proizvođača da se primljeni audio-podaci ne zadržavaju i ne prodaju. Ipak, neki stručnjaci podsjećaju na to koliko su informacija od kompanije „Sony“ ukrali hakeri i upozoravaju da bi to moglo da se dogodi i „Samsungu“. Pitaju se i da li je slučaj sa smart televizorima možda pokušaj američke vlade da pristupi informacijama i koristi ih u borbi protiv terorizma. Za druge stručnjake je neprihvatljivo da iako vlasnik odluči da isključi glasovnu komandu, kompanija “Samsung” i dalje može da prikuplja informacije.

 

Izvor: RTS/Novi Polis