Sudbina kada se želi poigrati ona ne bira, a ovaj put se poigrala sa Dobojem, gradom koji je skoro, pa potpuno, uništen, u katastrofalnom poplavama koje su zadesile BiH.

Naime, davne 1965. godine, na 15. maj, ovaj grad je takođe završio pod vodom u, također, katastrofalnim poplavama koje su ga pogodile.

Isti dan, 15. maja, samo 49 godina kasnije, Doboj je ista nesreća zadesila. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba.
Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina

Potvrda da je slična katastrofa pogodila Doboj i prije četiri i po decenije stigla je i iz Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– U četvrtak (15. maj, op.a.) zabilježen vrlo visok vodostaj rijeke Bosne u području Reljeva gdje je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj te rijeke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara, saopšteno je iz Zavoda.

Potvrđuju da je te godine Doboj, također, bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka nego što je to bio slučaj sada.

Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina, dok su posljednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150 litara odnosno 200 litara na metar kvadratni.

“Zanimljivo je da i u posljednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada je vrijeme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom posljednjih 120 godina”, ocjenio je Klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.

 

Izvor: fokus.ba/6yka.com