Za nešto više od 20 godina, elektronska pošta postala je najzastupljeniji oblik komunikacije jer više od 100 milijardi mejlova korisnici širom planete pošalju svakog dana. Ali čini se da je pogodnost ovakvog sistema počela da ugrožava vještinu lijepog i pravilnog izražavanja.

 

U najvećoj i najsistematičnijoj studiji ikada sprovedenoj, tokom koje je analizirano više od 16 milijardi mejlova koje je poslalo preko dva miliona korisnika Yahooa, istraživači su ustanovili da su u većini slučajeva osobe slale odgovor od samo pet riječi.

Tokom istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Južnoj Kaliforniji, naučnici su takođe uočili da se naše navike u vezi sa slanjem mejlova odvijaju po određenim obrascima – što se razgovor više “zahuktava”, vremenski interval između odgovora sve je kraći, a znak da se konverzacija približava kraju predstavlja sve rjeđe i sporije pristizanje odgovora.

Tinejdžeri u prosjeku troše najmanje vremena na sastavljanje mejla (13 minuta), odrasli (24 minuta), a osobama starijim od 50 godina za to je potrebno 47 minuta.

Muškarci su u prosjeku slali kraće mejlove od žena.

Više od polovine mejlova sadržalo je manje od 43 riječi, a najkraći su bili oni koje su korisnici slali putem mobilnih telefona, krajem dana, tokom vikenda ili tokom radnog vremena.

Što je osoba primala više mejlova, više vremena je u prosjeku trošila na ovu aktivnost. Ipak, što je više mejlova stizalo, vjerovatnoća da će osoba odgovoriti na mejl se smanjivala, što ukazuje na to da postoji tačka kada postajemo preopterećeni pristiglim sadržajem, pa počinjemo da vršimo selekciju.

Izvor: DAILY MAIL