Izvor: Tanjug

Djeda Mraz je juče dobio “zvaničnu dozvolu” da kroči na teritoriju SAD sa svojim irvasima, koji su od američkog ministarstva poljoprivrede dobili sertifikat o zdravlju.

“Dozvola” o ulasku i boravku na području SAD izdata je “Gospodinu Djeda Mrazu sa Sjevernog Pola” u trajanju od 18 časova 24. decembra do 6 časova 25. decembra, istaklo je u svom zvaničnom saopštenju američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), dodajući da će “učiniti sve u svojoj moći da mu pomogne” pri raznošenju poklona.

Djeda Mrazove sanke i irvasi nisu morali da prođu sanitarnu kontrolu, pošto je zaključeno da ne predstavljaju nikakvu zdravstvenu opasnost za američku stoku, navodi ministarstvo uz molbu Djeda Mrazu da, čim pređe granicu, svrati i do njih i poželi im “Srećan Božić”.

Ministarstvo poljoprivrede, koje je obično veoma striktno po pitanju ulaska živih životinja na američko tle, nije jedina američka institucija koja se zabavila uoči Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Ništa manje ozbiljna Federalna administracija za vazduhoplovstvo (FAA), zadužena za bezbjednost vazdušnog saobraćaja, saopštila je putem Tvitera da je Djeda Mraz “podnio svoj plan leta sa ekonomičnjim preletima u pogledu goriva”.

Odbrojavanje je počelo i za Norad, Komandu vazduhoplovne odbrane Sjeverne Amerike, u Koloradu, koja svake godine svojim lovcima nadgleda i “prati” Deda Mraza i podnosi izvještaj o njegovom napredovanju na posebnom vebsajtu (noradsanta.org), u prevodu na devet jezika.

Norad, pod zajedničkom američkom i kanadskom komandom, “nadgleda” prelet Djeda Mrazovih sanki od 1955. godine.