Ako dosad niste vidjeli Robija Novaka, onda ste dosta propustili. Riječ je o 11-godišnjaku koji je u protekle dvije godine postao internetska senzacija, predstavljajući se kao “dječji predsjednik”, dok stoji za govornicom na kojoj je grb koji podsjeća na onaj koji se vezuje za instituciju američkog predsjednika.

Novak je svoj prvi video-klip snimio 2012. i od tada njegovi snimci su pregledani nekoliko miliona puta. Novakovi video-klipovi su neobična kombinacija humora i inspirativnog razmišljanja, koje se ne može očekivati od tako malog dječaka, piše BBC.

“Svako od nas može učiniti nešto fantastično, kao recimo, ophoditi se prema ljudima kao da im je svaki dan rođendan”, samo je jedna od njegovih “mudrosti”. On zapravo samo želi bolji svijet.

Njegove male mudrosti nastaju u saradnji sa starijim rođakom Bredom Montagjuom, koji i došao ne ideju o serijalu video-klipova.

“Robi i ja uvijek zajedno radimo na novim idejama i njegovim porukama. Ovaj projekat radimo porodično i zamisao ‘dječjeg predsjednika’ jeste da vidimo kako bi bilo kada bi djeca vladala svijetom”, kaže Montagju.

Njihov posljednji projekat je knjiga koju su nazvali “Kid President’s Guide to Being Awesome”. Riječ je o kombinaciji priča o njegovim avanturama tokom proteklih godina zajedno sa obiljem slika, a cijelu knjigu prati lagana konverzacija Robija i Breda o bitnim pitanjima, poput ko bi trebalo da vodi svijet kako bi on postao bolje mjesto za život.

Zanimljivo je da je on intervjuisao i slavne ličnosti poput Bijons, a čak se upoznao i sa američkim predsjednikom u njegovom Ovalnom kabinetu. Inače, Robi je iz grada Henderson, u saveznoj državi Tenesi, gdje je i snimljen najveći dio njegovih video-klipova. U njegovoj kući uvijek je spremna scenografija; govornica od kartona iznad koje stoji predsjednički grb.

“Naravno, nikada nismo ni pomislili da iz ovog malog grada možemo da dopremo do miliona ljudi. Zaista je nevjerovatno i zahvalni smo svima koji prate naše video-klipove koje postavljamo na internet”, kaže Bred.

Inače, Robi pati od Osteogenesis imperfecta, genetskog poremećaja usljed kojeg vrlo lako može doći do loma kostiju. Iako je do sada imao nekoliko operacija, tokom svog života imao je preko 70 lomova. Trenutno ima šipke u obje noge. Ipak, Robi se ne predaje i sanja da jednog dana postane košarkaš. Takođe, kaže da obožava da pleše, a želio bi da jednog dana cijeli svijet pleše s njim.

“Ne stajem čak ni kada polomim kost”, kaže Robi i dodaje: “I tada snimam, osmjehujem se jer želim da ljudima poručim da se može biti sretan, čak i kada ste polomljeni.”

Njegovi video-klipovi su za dvije godine pregledani čak 75 miliona puta.

Izvor: Nezavisne novine