Večeras je u pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra održan svečani program povodom obilježavanja velikog jubileja – 101 godina od nastanka prve predškolske ustanove za vaspitanje i obrazovanje djece u gradu na Trebišnjici.

Glavnu ulogu i večeras imali su upravo mališani koji su u posebno pripremljenom programu, kroz pjesmu i igru dali cijelom događaju potpuni smisao.

 

Iako Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Naša radost” pod sadašnjim nazivom postoji od 1996. godine, tradicija predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Trebinju datira iz davne 1914. godine kada je prva ustanova ovog tipa formirana u tadašnjoj četverorazrednoj Osnovnoj školi. Ratovi su prekidali rad sa mališanima, ali je on i obnavljan u godinama poslije. Od pedesetih godina prošlog vijeka rad sa djecom predškolskog uzrasta u Trebinju dobija ozbiljnu formu, a zgrada današnjeg vrtića u naselju Bregovi sagrađena je 1974. godine. Zbog potreba za zbrinjavanjem sve većeg broja polaznika prvo je 1981. godine otvoren vrtić u naselju Police, dok je 2012. sagrađena zgrada vrtića u naselju Gorica.

Vrtic 1

Na početku programa brojnim roditeljima i publici koja je do posljednjeg mjesta popunila salu Kulturnog centra obratila se direktorica Mirjana Vujović koja se kratko osvrnula na istorijat, trenutno stanje i mogućnosti koje pruža  ova ustanova te naglasila da djeca koja pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje imaju bolje preduslove za razvoj sopstvenih potencijala.

vrtic 4

Grupe mališana, koji su prethodnih dana marljivo radili na pripremi sa svojim vaspitačicama, održali su program koji je zadovoljna publika često prekidala i pozdravljala gromoglasnim aplauzima.

vrtic 3

 

HP, maj 2015.