Ставили су сву уштеђевину на гомилу, проучили принципе узгоја коза и успјело је. Иза њих су одавно остала злурада питања – зар сте ви завршили факултете да бисте чували козе и – да ли си ти због “овог” била ђак генерације?

Радили су на по два посла, виђали се само ноћу, не стижући људски ни да поразговарају. Онда им је пукао филм, одлучили су да се из Новог Сада повуку на село и отпочну неки бизнис – заједно. Јелена Марић и Александар Степанић су фарму коза, а потом и млекару, назвали “Карпе дием” (Искористи дан).

“Овде је све почело”, каже 28-годишња Јелена, “изворно” – пејзажна архитекткиња, нудећи екипи НИН-а да седне за астал у дворишту ушорене куће у Србобрану. Тада су она и њен животни и пословни партнер Александар имали само идеју – по мишљењу околине, превише луду и ризичну у односу на сигурно државно ухлебљење. Данас, две године после, овде је читава млечна индустрија, базирана на стаду коза, само минијатурна. Скоцкана у 100 квадрата некад стамбеног објекта Јелениних родитеља. Да би све било по стандарду (ХАЦЦП), уградили су чак 23 врата, поделили простор на производне погоне и пратеће одаје. Човек се једва провлачи између дупликатора и топле коморе, с муком заобилази хомогенизатор и пресу да би дошао до хладњаче, али супружницима и запосленима, њих десеторо, то нимало не смета.

“Често нас питају зашто козе, а то је било готово случајно”, смеје се Јелена. Помагали су пријатељу да напише пројекат из домена козарства. Он је одустао, али они нису. Ставили су сву уштеђевину на гомилу, удружили се са пар ортака и кренули да проучавају принципе узгоја коза, уложивши у то страст за променом.

“Комунизам је оставио велику рупу у овој сфери”, објашњава Јелена. Козе су сматране штеточинама (што није далеко од истине, добацује Александар), јер брсте све пред собом, те је њихово гајење било забрањено. Тек савремени аспекти обасјали су чињеницу да су незамењиве у крчењу запарложених пољопривредних парцела.

Уз то је ојачао тренд здравог живљења, што је козу довело у центар пажње као праву малу алхемијску машинерију за прераду свакојаког растиња у лек за све бољке. Раније је служила да прехрани (сиротињу), а сада да излечи (богатије). Попису добрих особина козе, Јелена додаје и неке мистичне: да је преко рогова повезана са космосом.

 

Извор: Блиц