Digitalni sertifikati, koje će biti predloženi sutra u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga posjeduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutra EU, rečeno je danas u Evropskoj komijsi.

U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni sertifikati koji su namijenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije Kovid-19 – kaže portparol EK, Erik Mamer.

U Briselu naglašavaju da će sertifikati imati tzv ”tri dimenzije” podataka.

– Infomacije dakle mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je pak imuna usljed oporavka od Kovid-19 infekcije – objasnio je Mamer.

U Briselu navode da će, poslije predlaganja sertifikata, nastaviti da rade na podacima koji se ”i dalje nepoznati”, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Za Tanjug su u Evropskoj komisiji juče potvrdili da će se digitalni zeleni sertifikati odnositi samo na građane EU i njihova putovanja unutar Šengenna, a da se još utvrđuju standardi za dokumenta koja bi mogla biti potrebna građanima trećih zemlja za putovanje u EU.

U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni sertifikati unutrašnje pitanje EU.

 

Izvor: Srpska info