Sredstva za dezinfekciju bazirana na hloru izuzetno su opasna za zdravlje!

Ovih dana svi smo svjedoci povećanih dezinfekcionih aktivnosti na brojnim mjestima, a najčešće se koriste rastvori vode i varikine u određenim omjerima.

Redovna upotreba varikine i drugih uobičajenih sredstava za dezinfekciju u vezi je sa visokim rizikom od fatalnih bolesti pluća. Stoga budite pažljivi kada su ove hemikalije u pitanju, kako iz dobre namjere ne biste narušili svoje zdravlje.

Posebno budite pažljivi kod isparenja varikine ili njenog rastvora u zatvorenim prostorijama koje dezinfikujete. Pokušajte da prostoriju držite prozračnom dok vršite dezinfekciju ili ostavite da rastvor odstoji prije nego što prebrišete površine.

Bolničarke i spremačice, naročito, ali i sve druge osobe koje redovno koriste izbjeljivač ili slična sredstva izloženi su opasnom dejstvu opasnih hemikalija koje se kriju u mnogim dezinfekcionim sredstvima.

Razni antibakterijiski sprejevi takođe sadrže ove opasne materije, a istraživanje pokazuje da upotreba čak i jednom nedjeljno povećava rizik od emfizema i hroničnog bronihitisa za oko 30 odsto.  To pokazuje istraživanje koje su 30 godina zajednički sprovodili francuski i  engleski naučnici.

Zdravstveni radnici su u najvećoj opasnosti, zbog redovnog korišćenja sredstava za dezinfekciju.

Stoga, budite oprezni i u dezinfekcionim aktivnostima u svijetlu najnovije pandemije korona virusa.

HP, mart 2020.