Izvor: Ljepota i zdravlje

Džoging je odličan za kondiciju, ali i za koordinaciju pokreta. Pošto se obično trči na otvorenom, možete odabrati različite vrste terena i staze.

Plivanje u potpunosti opušta. Pošto je cijelo tijelo okruženo vodom, osjećate stalnu stimulaciju po koži. U svakom položaju ćete uživati, a svaki pokret aktiviraće neku grupu mišića.

Vožnja rolera: ovdje je najbotnija ravnoteža i osječaj za ritam. Zbog prisustva i drugih učesnika u saobraćaju, morate imati odličnu koncentraciju i dobre reflekse. Vožnja rolera poboljšava kinesteziju- primjećivanje sitnih detalja.

Šetnja ili brzo hodanje: ove aktivnosti poboljšavaju koordinaciju pokreta. Zbog toga što se obično upražnjavaju napolju, sva čula su aktivna. Uprkos tome, mozak nije previše opterećen jer je trčanje/brzo hodanje genetski utvrđen sistem pokreta. Zato što više šetajte u prirodi i pronalazite nove puteve.

Vožnja bicikla: odličan sport izdržljivosti, kojim se vježba ravnoteža, ali i sposobnost koordinacije pokreta. Dakle, krenite u vožnju bicikla i na taj način ćete podstaći rad moždanih vijuga.

Aerobik: kod svih vrsta aerobika (step, aerobik, taebo, pilates) ne samo da se vježbaju izdržljivost i držanje, već i pokretljivost, osjećaj za ritam i orijentacija u prostoru.

Penjanje: prilikom penjanja tijelo izvodi pokrete koji su nam, takođe, urođeni. Tada istovremeno radi više vrsta mišića čineći tzv. “funkcionalni lanac”, koji upravlja mozgom pomoću neuromuskularne navigacije. Stalnim opipavanjem tla vježba se i čulo dodira, čime se “napreže” mozak.

Ples: standardni, latino, hip hop ili salsa plesovi odlične su vježbe “za mozak”. Ovdje je od izuzetnog značaja koordinacija pokreta i izdržljivost. Dodatno se vježba i fleksibilnost mišića. Uz muziku se vježa i osjećaj za ritam, brzina i sposobnost reakcije. Komplikovane kombinacije pokreta su veoma zahtjevne za mozak.

Brzo hodanje na skijama: idealan sport izdržljivosti, kojim se trenira cjelokupno tijelo. Pri tom su bitni koordinacija pokreta, osjećaj za ritam i ravnoteža. Hodanje na snijegu je pravi podstrek za mozak, pošto morate i da se orijentišete u prostoru.