Istraživanja su pokazala da 84 odsto roditelja laže djecu da bi se ponašala bolje i daju im obećanja koja nikada neće ispuniti. Postoje neke laži kojima se služe (skoro) sve mame i tate, a kojima se smijemo kada odrastemo.

1. Donijela te je roda

Ovakav odgovor dijete dobije kada pita roditelje kako je došlo na ovaj svjet. Duga je i komplikovana priča da se tata i mama vole i pošto zajedno spavaju, mami će porasti stomak gde će spavati beba, onda će mama otići u bolnicu i donjeti bebu kolima.

Ovo sa rodom zvuči jednostavnije, a i toliko je divnih crteža sa rodama koje nose svežanj sa novorođenčetom. Izgleda tako vjerodostojno.

2. Ne pij kafu, porašće ti rep (ili brkovi)

Djeca često oponašaju odrasle i kako da ne požele da piju kafu kad vide roditelje da uz nju uživaju u živom razgovoru sa rođacima ili prijateljima?

Iako je i sami piju, roditelji svojoj djeci ne dozvoljavaju da konzumiraju kafu smatrajući da kofein može da povisi otkucaje srca, kao i krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

3. Ako lažeš umreće ti majka

Verovatno najbrutalnija obmana. Mada ima za cilj da bude vaspitna mera, zapravo je ogromna emotivna ucjena za svakog mališana.

Ima slučajeva da djeci prete smrću majke čak i ako idu bosa! Rame uz to je: ne tuci mamu i tatu, drhtace ti ruke.

4. Maca samo spava

Vrlo je teško učiti djete o raznim bolnim situacijama koje će ga dočekati u životu. Smrt je svakako jedna od tih. Zato roditelji često pribjegavaju alternetivnim odgovorima kada mališan vidi mrtvu životinju na ulici, te najčešće dobije odgovor da pregažena mačka zapravo “samo spava”.

5. Stižemo za pet minuta

Djeci je nerjetko dosadno u vožnji i redovno zapitkuju kada ćemo da stignemo. Najčešći odgovor roditelja je “za pet minuta”, s obzirom na to da klinci nemaju predstavu koliki je to vremenski period. Mada često sledi i pitanje: a koliko je to?

Ukoliko djete tokom putovanja vidi nešto zanimljivo i zamoli roditelje da se zaustave, najčešći odgovor je “u povratku ćemo da stanemo”, a u povratku je naravno: “e, prošli smo sad…”

6. Deda Mraz postoji

Ovo je jedna od opravdanih laži i ona u koju želimo zauvjek da vjerujemo. Deda Mraz je oličenje dobrote, poštenja, radosti i ispunjava sve želje. Motiviše djecu da budu dobra tokom cjele godine, razvija njihovu maštu i na kraju – donosi im poklone.

Problem je samo što ova neistina povlači za sobom nova pitanja, na koja takođe treba dati kreativan odgovor: kako irvasi mogu da lete? Šta radi tokom godine? Kako se on, onako debeo, spusti kroz odžak?

7. Kolači su za goste

Ne spada baš u potpunu laž, ali svakako rečenica koju niko ne voli da čuje od svojih roditelja. Naravno, izgovore je s ciljem da djete (ili više njih) ne pojede odjednom sve kolače, jer znamo svi da šećer nije zdrav. I onda čekamo da gosti odu pa navalimo na slatkiše.

8. Ne gubi se, odnjeće te vještica

Ne vole baš sva djeca da ih roditelji drže za ruku tokom šetnje, a imaju običaj da krenu svojim putem za nečim što im je interesantno i tu nastaju roditeljske muke.

Zato da se djeca ne bi izgubila odrasli ih plaše time da će ih oteti vještica, jer stariji njih često opisuju kao ružne vremešne žene koje maltretiraju decu.

9. Ako ne budeš dobar uhapsiće te policajac

Kada su djeca nevaljala pojedini roditelji pribjegavaju da im prete policajcima, kao osobama koje bi trebalo da ulivaju strah, ili doktorima sa injekcijama, odnosno “bocama”.

Alternativa je: ako ne budeš dobar, odnjeće (ili poješće) te Babaroga! Još ako roditelj doda da će se to dogoditi u mraku nema tog djeteta koje se neće momentalno primiriti.

10. Radnja sa igračkama danas ne radi

Kako objasniti djetetu da ne može da ima baš svaku igračku koju poželi? Niste pri novcu, a ono je na sred ulice zakukalo za novim kompletom kocaka. Svaki drugi odgovor osim “radnja je zatvorena” iziskivao bi višesatno natezanje.

Ovo nije najpopularnija vaspitna metoda, ali “pije vodu” u prvom trenutku.

Izvor : mondo.rs