Pojedini gradovi svoju ljepotu podižu „na kvadrat” kada dođe vrijeme pahulja. Bijele panorame, snijeg po ulicama i krovovima zgrada i prelijepe novogodišnje rasvjete u svakom bude karakterističnu prazničnu euforiju.
hp-media-group-logo

1. Čikago, SAD

Poznat kao grad koji nikada ne spava, Čikago je naročito postao popularan u zimskom periodu. Ruku na srce, može da postane i veoma negostoljubiv sa temperaturama ispod nule kada se čak i jezero Mičigen zaledi.

Ipak, grad ima definitivno mnogo toga da ponudi sa svim svojim restoranima i barovima, ali i pozorištima, predstavama i različitim vrstama zabave koje u Čikagu mogu da se nađu.

Svako ko traži urbano okruženje da provede praznike, a koje pritom poseduje dosta kulturnih manifestacija i programa, zna da će Čikago sve to obezbediti.

2. Montreal, Kanada

Prilično debeli sloj sneg pokriva ovaj grad stvarajući istinski zimski osećaj. Među različitim manifestacijama i koncertima koji se održavaju tokom zime, nezaboravan događaj u decembru pruža nastup svetski poznate cirkuske atrakcije „Cirque du Soleil”.

U Montrealu se nalazi i veliki broj predivnih klizališta, od kojih su mnoga besplatna za korišćenje. Takođe, grad poseduje i veliki broj restorana i lokacija za šoping.

3. Prag, Češka

Predivna srednjevekovna arhitektura, čudesni Karlov most, najveći srednjevekovni trg Starog kontinenta, predivni zamkovi i crkve – to su sve razlozi koji Prag čine jednim od najlepših evropskih gradova. A zimi, kada građevine pobele od snega, sve dobije još magičniji izgled.

4. Beč, Austrija

Najveći austrijski grad, ujedno i prestonica, je grad koji svako mora videti za života. Njegova ogromna istorijska baština godišnje privuče skoro četiri miliona posetilaca. Obilje muzeja, koncertnih dvorana i prelepa arhitektura su među najpopularnijim atrakcijama.

Zimi Beč podseća na grad sa razlednice sa svojim tradicionalnim božićnim vašarom na kojem morate da probate kuvano vino. Neka vam to bude izgovor da zagrejete telo (ali i dušu).

5. Kvebek, Kanada

Novogodišnja rasveta snežnog Kvebeka svake godine privuče veliki broj kako lokalnih, tako i inostranih posetilaca. Pijačice, koncerti i manifestacije pružaju nezaboravan zimski ugođaj i nedeljama posle Božića.

Ovaj „najevropskiji grad” Severne Amerike, kako ga još često nazivaju, poznat je i po javorovom sirupu i zanimljivom desertu „dabrov rep” koji je specijalitet tih krajeva Kanade. U najpopularnijim, često i kaldrmisanim ulicama turisti mogu da vide istorijske građevine i murale.

6. Banf, Kanada

U središtu Nacionalnog parka Banf (oko 150km zapadno od Kalgarija) nalazi se istoimeni grad u kome se preporučuje odsedanje. Grad je popularna turistička destinacija koja pruža bezbroj živopisnih lokacija i aktivnosti, među kojima su penjanje, skijanje, biciklizam i još mnogo toga.

Avenija Banf nalazi se u srcu grada i sadrži veliki broj kafića, restorana, prodavnica i muzeja. Naravno, arhitektura je raj za oči, a pogled je kao iz bajke.

7. Stokholm, Švedska

Ovaj prelepi grad prosto odiše skandinavskim vibracijama – tu možete da vidite zanimljive i šarene kuće, prijateljske ljude, ali i hladno vreme. Posetite muzeje, restorane, kafiće i butike koji su poznati po besprekornom švedskom kvalitetu.

Možete naći dosta mogućnosti da posetite različite kulturne manifestacije, mesta za klopu i prodavnice koje doprinose udobnosti ovog modernog grada.

8. Viljnus, Litvanija

Karakterišu ga veoma niske temperature tokom zime, a tokom januara i februara može da bude prilično ekstreman čak i za najveće zaljubljenike u ovo doba godine. Uprkos tome, pruža velike mogućnosti za uživanje, poput velikog broja klizališta koja se nalaze i na zatvorenom i u otvorenom. Snežni pokrivač i čudesna panorama grada čine ga vrednim posete.

U centru grada arhitekture različitih epoha se sudaraju i predstavljaju jedinstvenu miksaturu starog i modernog uz stilove i Istoka i Zapada.

9. Tromzo, Norveška

Najveći grad severne Norveške je najbolje mesto odakle možete da posmatrate auroru borealis – polarnu svetlost, koja je jedna od najvećih i najlepših atrakcija Arktičkog kruga.

Januar je najbolji mesec za posetu jer je tada grad u potpunom mraku, a kada osvane prva novogodišnja zora počinje Festival polarne svetlosti koji se u celom regionu slavi uz muziku, hranu i alkohol.

10. Bern, Švajcarska

Jedan od najgušće naseljenih gradova u Švajcarskoj ima veoma bogat kulturni život. Štaviše, njegov istorijski centar nalazi se na Uneskovoj listi, a planine koje ga okružuju pružaju pogled na zadivljujuću panoramu.

Zimi je naročito lep, naročito kada sneg prekrije ulice i krovove zgrada, a novogodišnja rasveta i te kako doprinosi prelepom izgledu.

 

Izvor: superodmor.rs