Federalna imigraciona služba Ruske Federacije prije četiri dana u Sočiju je uhapsila deset državljana Republike Srpske zbog rada na crno, među kojima je pet radnika iz Bileće, dva iz Banjaluke i po jedan iz Gradiške, Mrkonjić Grada i Prijedora. Radnici su dva mjeseca radili bez plate i trenutno se nalaze u imigracionom pritvoru i čekaju da budu deportovani u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: BNTV

Naši državljani su nezadovoljni jer su uspjeli razgovarati sa srpskim konzulom Milanom Živkovićem u Sočiju, dok ih nije posjetio niko od službenika ambasade Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova.

Ruske snage bezbjednosti tokom racije lišile su slobode deset naših državljana koji su dva mjeseca radili u okolini Sočija, i oni se nalaze u imigracionom pritvoru i čekaju deportaciju.

Poslodavac Radovan Raško Tankosić za tri  mjeseca radnicima nije isplatio nijednu platu, i oni se nalaze u vrlo teškoj situaciji jer imaju samo jedan obrok dnevno a nemaju novaca da kupe hranu i piće.

“Tokom kontrole i racije nas je uhapsio ruski SMS, to je njihova Imigraciona policija i služba, i sada se sa nekim Srbijancima, Turcima i Kurdima nalazimo u pritvoru. Hrana i  uslovi su veoma loši, imamo samo jedan obrok dnevno a nemamo novaca da nešto kupimo jer za tri mjeseca rada nismo primili nijednu platu. Radili smo na građevini za neku rusku firmu, OSK koju je predstavljao Radovan Raško Tankosić koji je bio kao neki direktor. Obećavao nam je platu i novac, ali nikada nismo dobili ništa, kaže za BN Miomir Stolica, radnik iz Bileće.

Naši radnici uspjeli su razgovarati sa srpskim konzulom Milanom Živkovićem, ali za četiri dana nije ih posjetio niko od predstavnika Ambasade Bosne i Hercegovine u Rusiji, i našim državljanima nije pružena nikakva pomoć i zaštitu. “Mi smo priznali krivicu i sada čekamo deportaciju, ali nemamo novaca za avionsku kartu.  Za četiri dana nije nas posjetio niti kontaktirao niko iz ambasade BiH u Moskvi, a jutros smo razgovarali sa srpskim konzulom Živkovićem  ali mi nismo državljani Srbije i ne možemo dobiti njihovu pomoć. Jutros smo konačno dobili nekog službenika u ambasadi
BiH, ali nam je on rekao da ne možemo dobiti nikavu pomoć od njih. Tražili smo da nam donesu bar nešto hrane, cigareta ili pića, obećali su da će nam to dostaviti ali nije nam ništa stiglo. Razočarani smo ponašanjem i odnosom naše države koja nas je ostavila na cjedilu”,  ističe Stolica u telefonskom razgovoru.

Rodbina je zabrinuta za sudbinu naših radnika i ogorčena maćehinskim ponašanjem države i Ministarstva vanjskih poslova. Vladimir Lero, brat radnika Predraga Lera nada se da će država pokazati malo odgovornosti.

“Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa ruskim predsjednikom Putinom i Srbijanci imaju zaštitu i podršku, dok o našim državljanima niko ne brine. Ne mogu da shvatim da za četiri
dana niko nije došao da ih obiđe i bar donese nešto hrane da ne gladuju tamo. ”

Petorici Bilećana, dvojici Banjalučana i po jednom radniku iz Prijedora, Gradiške i Mrkonjić Grada jutros je završeno kratko suđenje na kome su  prihvatili krivicu, i da sada čekaju deportaciju ali da ne znaju kako će se vratiti jer nemaju novaca za avionske karte. Oni se nadaju da će ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i vlasti Republike Srpske pokazati bar malo odgovornosti i obezbjediti prevoz i sredstva da napuste Imigracioni Centar u Sočiju i vrate se  kući.