Demonstranti koji su se okupili u Sarajevu, zatražili su da Vlada FBiH podnese ostavke večeras do 19.00 časova

Građani, koji su nezadovoljni postojećim stanjem u FBiH nakon jednočasovnih demonstracija pred zgradom Vlade FBiH, krenuli su nešto prije 15.00 časova, ali su se razdvojili u dva praca – jedni ka Skenderiji, a drugi ka zgradi Higijenskog zavoda.
Novinar Srne sa lica mjesta javlja da je kod zgrade Higijenskog zavoda trenutno blokiran saobraćaj.

Zgradu Vlade FBiH su prethodno napustili svi zaposleni, a čuvaju je pripadnici specijalne jedinice federalnog MUP-a, koji nose štitove i kacige.

Neki od demonstranata nose ratne zastave Armije BiH, ali za sada je situacija mirna i nema incidenata.

Na jednom od transparenata piše “Jedina mi nada – da padne Vlada”, a istaknuti su i oni na kojima su poruke protiv pljačkaške privatizacije preduzeća u FBiH.

Ranije se oko 500 građana, koji su se oko 13 sati danas okupili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, prešli su pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti uzvikuju “Ostavke”, noseći transparente na kojima piše: “Hoćemo imena milijardera”, “Incko, ili radi ili idi kući”, “Sram vas bilo. Je li ovo život za čovjeka”.

U njihovim zahtjevima, koje su iznijeli danas, navodi se da traže smjenu federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 konvertibilnih maraka, omogućavanje posla nezaposlenima, omogućavanje primanja nezaposlenima, ali i ukidanje rada na crno.

Demonstranti blokirali centar Sarajeva

Više stotina demonstranata na nekoliko lokacija u centru Sarajeva blokirali su oko 16 sati saobraćaj.

Učinili su to u Titovoj i Alipašinoj ulici, kao i Obalom Kulina Bana, javljaju sa lica mjesta reporteri Anadolu Agency (AA).

Saobraćaj su zaustavili i u ulici Terezije, ispred platoa Kulturno sportskog centra “Skenderija”. Na mostu u neposrednoj blizini spomenute olimpijske dvorane protestanti istakli su i transparent “Želite državni udar, želite vođu, ja ću vas voditi”.

Za sada, danas nisu zabilježeni sukobi demonstranata sa policijom. U centru Sarajeva brojne su policijske snage koje trenutno situaciju na terenu drže pod kontrolom. (AA)

Traže ostavku Nikšića

Veliki broj građana okupio se pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu, gdje traže ostavku premijera ovog entiteta Nermina Nikšića, javlja dopisnik Srne.

Demonstranti skandraju Nikšiću, podnesi ostavku!”, al i “Nikšiću, lopove!”, “Nikšiću, napolje!”.

Zgradu Vlade Federacije BiH /FBiH/, koju su očigledno napustili svi zaposleni, čuvaju pripadnici specijalne jedinice federalnog MUP-a sa štitovima i kacigama.

U masi se nalaze i mladići čija su lica prekrivena kapama fantomkama i maramama.

Nikšić ne razmišlja o ostavci

Predstavnici demonstranata koji su bili na pregovorima s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije BiH završeni su, a kako je u izjavi za medije kazala predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da bi se mogli organizovati prijevremeni izbori.

Prema ovim zaključcima, ujutro će biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi organizovanja prijevremenih izbora.

Takođe je zaključeno da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizovana te u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima.

Kako je rekla predstavnica neformalne grupe građana, federalni premijer Nermin Nikšić je kazao da neće dati ostavku na tu poziciju, odnosno da će odstupiti s funkcije ako na njegovo mjesto dođe neko bolji od njega.

Demonstranti su se uputili prema Ali-pašinoj ulici, a ispred Vlade je ostalo svega desetak demonstranata, odnosno predstavnika neformalne gupe građana.

Izvor: Fena / Nezavisne novine