Danas se širom Federacije BiH održavaju demonstracije koje su u većini gradova poprimile nasilan karakter. U Tuzli, Zenici, Sarajevu, Bihaću i Mostaru su demonstranti prvo demolirali pa zatim i zapalili zgrade vlada kantona, a policija uglavnom nije pružala otpor demonstrantima. Protesti su održani i u Brčkom, Bugojnu, Travniku i drugim gradovima.

U Sarajevu je oko 14 časova došlo do sukoba policije i demonstranata koji su bacali kamenice na kordon policije. Nedugo zatim demonstranti su zapalili i zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

aa_picture_20140207_1529611_highDemonstracije koje su otpočele kao plod socijalnog nezadovoljstva radnika u Tuzli prerasle su u apsolutni izliv bijesa prema vlastima na svim nivoima. Izuzetak su gradovi u Republici Srpskoj gdje je uglavnom mirno. U Banja Luci je danas nekoliko stotina demostranata okupljenih pred Palatom predsjednika RS noslio transparente i uzvikivalo parole “Lopove”, “Boska”, “Incel”…

Da situacija bude još više paradoksalna pobrinuli su se brojni političari iz državnog vrha koji su dali podršku demonstrantima. Takav primjer je i ministar bezbjednosti (!) u Savjetu ministara BiH Fahrudin Radončić, koji je na direktan način podržao nezadovoljstvo građana.

brcko14

U poslijepodnevnim časovima krenule su i prve ostavke. Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, koji je već tri dana na meti kritika demonstranata u Tuzli povukao se sa funkcije, a nezvanično je i vlada Zeničko-dobojskog kantona podnijela ostavku.

 

Izvor: Agencije/HP