Foto: Hercegovina Promo

Vojničko groblje Zejtinlik u Solunu godišnje poseti oko 350.000 ljudi od kojih je najveći broj iz Srbije, i to je zato što je sećanje na heroje Prvog svetskog rata postalo deo tradicije srpskog naroda.

 

Ovako, devedesetogodišnji čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu, deda Đorđe Mihajlović govori sa neskrivenim ponosom, imajući u vidu da je i on tako postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke u kojoj je i rođen.

– Srpsko groblje ima najviše posetilaca – ponosno ističe deda Đorđe, i objašnjava da je to između ostalog jer su se u drugim vojskama borili i stranci, ali i plaćenici.

Đorđe Mihajlović, čuvar srpskog groblja u Solunu
Foto: Tanjug

U srrpskoj vojsci samo naši ljudi

Dok, kaže, u srpskoj vojsci, bili su napominje, „naši“ ljudi.

„- Slabo dolaze Francuzi i Englezi, za ceo mesec, možda jedan čovek. Zato, jer je od 8.000 Francuza, više od 4.000 bilo iz Senegala, Maroka, Tunisa, Alžira… – objašnjava ovaj vremešni starac.

Građevinski materijal iz Srbije

Sećanje ne vara deda Đorđa, nabraja odakle je došao i građevinski materijal za delove groblja Zejtinlik, venčac, kaže iz Vladičinog Hana, cement iz Beočina…

Tu je da pomogne oko teških zadataka i Predrag Nedeljković, novi čuvar, zamenik deda Đorđa u najtežim poslovima.

Na Zejtinliku je već četiri godine, a reči poštovanja ne krije prema starcu koji je ceo život proveo okružen neispričanim životnim pričama palih junaka Prvog svetskog rata.

„- Njegove životne koordinate su ovde. Njegovi preci su ovde. A ja, ja sa njim provodim dan, od jutra do mraka – objašnjava „učenik“.

21.000 boraca

Kaže, na 12.000 kvadrata pod njegovom i deda Đorđevom stražom, Zejtinlik „živi“ i kada nisu godišnjice i komemoracije, jer je 350.000 poštovalaca prošlo samo prošle godine.

– Na Zejtinliku leži 21.000 boraca, od toga je 8.000 Srba, a njih 6.000 zajedno leže u večnosti u kosturnici – dodaje podatke stari čuvar, deda Đorđe.

Mesecima bez rakije

Izvinjava se starac, kaže, grlo ga boli, puno je danas pričao. Uz osmeh kaže, nije zbog bolesti mesecima ni rakiju okusio.

I dodaje, opominjući mlade srednjoškolce koji slušaju „javni čas sećanja“, da se svaki treći od četiri i po miliona naših ratnika nije vratio u domovinu nakon Prvog svetskog rata. Poredi to sa drugim vojskama, čija su stradanja, objašnjava, jednako tragična, ali ipak ističe, da su Srbi podneli najveću žrtvu.

– „Treba svi da kažu zato, sto puta hvala Srbima – ponosno ističe deda Đorđe.

Recituje stihove Vojislava Ilića

Iako vidno umoran, kaže, pričao je danas mnogo i dočekao brojne delegacije mnogih zemalja, deda Đorđe, savršeno recituje, bez ijedne greške, stihove Vojislava Ilića Mladjeg ispisane na Mauzoleju na Zejtinliku.

Osim Srbam na ovom groblju počiva i 8.000 Francuza, 3.500 saveznika Italijana, 2.000 Engleza i 400 Rusa. Sve ove brojke zna deda Đorđe napamet.

Groblje u centru grada

Seća se vremena kada je počeo dužnost 1960.godine. Solun je tada, kaže, imao 160.000 ljudi, a danas broji 1,5 miliona.

Groblje je, objašnjava, bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine, i sada je groblje praktično, kaže, u centru.

Javni čas sećanja slušali su danas na Zejtinliku brojni učenici, srednjoškolci, kadeti iz Srbije kao i predstavnici različitih delegacija iz naše i drugih zemalja.

 

Izvor: Tanjug