Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva pooštrit će mjere nakon što je jučer zabilježeno 73 umrlih od posljedica korona virusa, što je ujedno dnevni rekord kada su u pitanju zaraženi korona virusom.

Kako smo juče najavili, očekuju se restriktivnije mjere kada je riječ o ograničavanju kretanja i okupljanja. Detalji će biti poznati danas kada će Krizni štab FBiH održati konferenciju za novinare i saopšiti detalje.

Analiza će se vršiti nakon sedam dana, a ako bude bilo potrebe mjere će biti još restriktivnije, čime se ostavlja i mogućnost eventualnog lockdowna.

Pitali smo da li postoji mogućnost da, poput Katalonije, Federalno ministarstvo zdravstva preuzme upravljanje svim zdravstvenim kapacitetima, uključujući i privatne. Pomoćnik federalnog ministra zdrastva Goran Čerkez kazao je kako za sada nema potrebe zatim jer FBiH ima jak bolnički javni sektor.

“Kao i do sada sve privatne zdravstvene ustanove koje ispunjavaju uslove mogu se uključiti u sistem borbe protiv Covida-19. Tu mogućnost smo ostavili kantonima da sami odluče”, rekao je Čerkez.

 

 

Izvor:Buka