epa09203543 Elderly couple with protective face masks check an election list at a polling station in downtown Zagreb, Croatia, 16 May 2021. After twenty years in post of late Zagreb's Mayor Milan Bandic, Tomislav Tomasevic is a favourite to become new Zagreb's Mayor. Croatian people vote in local elections to elect new local authorities for the next four years. This elections are held under strict epidemiological measures due to coronavirus COVID-19 pandemic. EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora.

U drugom krugu birači biraju 14 župana, gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 opštinskih načelnika.

Drugi krug izbora održava se u 432 grada i opštine na gotovo 5.500 biračkih mjesta. Pravo glasa ima 3.231.000 birača, a štampano je 4,1 milion glasačkih listića.

U Zagrebu se za funkciju gradonačelnika suočavaju Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (DP), u Splitu Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), u Rijeci Marko Filipović (SDP) i nezavisni kandidat Davor Štimac i u Osijeku Ivan Radić iz HDZ-a i Berislav Mlinarević (DP, Most),

U Vukovaru nezavisni kandidat Ivan Penava, nekadašnji HDZ-ovac, nastoji da izbori novi mandat u trci sa Nikolom Mažarom iz HDZ-a, a u Puli Helena Puh Belci (IDS) sa kandidatom grupe birača Filipom Zoričićem.

Prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održan je 16. maja.

 

 

 

Izvor: Srna