Novinari su često izloženi fizičkim i verbalnim napadima, a u našem društvu i dalje se gradi atmosfera u kojoj jedan značajan dio građana misli da je to sasvim u redu.

Poručili su iz Sindikata medija i grafičara Republike Srpske povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medije.

– Ovaj dan podsjeća nas da da je uloga medija ključna za razvoj svih demokratskih procesa i razvoja društva u kojem živimo, ali i da pritisak na naš rad nikada nije bio veći. Pod izgovorom da poštuju slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo i vode transparentne politike, nosioci vladajućih funkcija i vlasnici medija u našoj zemlji nerijetko pribjegavaju priticima na novinare i ne čine ništa da bi se njihov položaj popravio – saopštili su sindikalci, čestitajući kolegama novinarima, urednicima, snimateljima, fotoreporterima, montažerima i svim medijskim radnicima srećan 3. maj.

Upozorili su da većina novinara na svojim radnim mjestima ostaje satima nakon završetka radnog vremena, rade praznicima i vikendima, imaju loše ili nikakve ugovore i nerijetko nemaju uplaćene doprinose.

– U svjetlu uslova u kojima rade, moramo biti svjesni da se jedino socijalno i radno sigurni novinari mogu boriti za svoja prava i profesionalno obavljati svoje zadatke. Mi to nismo i zato svoje zadatke izvršavamo opterećeni egzistencijalnim pitanjima i pod priticima nosilaca vlasti i vlasnika medija, zbog čega uvijek trpi i novinar i javnost prema kojoj on ima dužnost – navode iz Sindikata.

Iako je bitno da se na ovaj dan sjetimo osnovnih pravila novinarskog posla i dužnosti da štitimo slobodno, nezavisno, objektivno i posebno istraživačko novinarstvo, kako bismo pomogli društvu u kojem živimo, prije svega toga, poručuju kolegama, moramo se pobrinuti za sopstveni status, kako bismo svoje dužnosti obavljali sa čvrstih temelja.

 

 

 

Izvor: Srpska info