U RS najavljuje se masovna vakcinacija prioritetnih grupa radno sposobnog stanovništva u kojem se nalaze i žene u reporoduktivnom dobu.

Imajući to u vidu pitali smo stručnjake da li se trudnice, žene koje doje I planiraju trudnoću smiju vakcinisati vakcinama protiv kovid infekcije.

Prema riječima prof. dr Vesne Ećim – Zlojutro, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a, trenutno aktuelne preporuke su da se trudnice mogu vakcinisati vakcinama protiv kovid infekcije.

“Savjetuje se da to ne bude u prvom tromjesečju iako su žene koje su vakcinisane a da nisu ni znale da su trudne rodile zdravu djecu.  Ženama koje planiraju trudnoću savjetuje se da ne zatrudne najmanje mjesec dana poslije vakcinacije. Sve vakcine koje su trenutno na tržištu mogu se koristiti i u trudnoći, ne smije se primati živa vakcina, a nijedna do sada poznata vakcina nije takva”, rekla je za BUKU prof. dr Vesne Ećim – Zlojutro.

Doc. dr Tijane Kovačević, klinički farmaceut koja u klinici Medico-S konsultant ljekarima i pacijentima u oblasti farmakoterapije prije svega ističe da se trudnice prije vakcinacije posavjetuju sa svojim ginekologom koji će uzeti u obzir opšte zdravstveno stanje trudnice, te na osnovu svih dostupnih informacija preporučiti dalje korake.

“Preporuka organizacija koje su autoriteti iz područja ginekologije i akušerstva u svijetu trenutno preporučuju da vakcine treba da budu ponuđene trudnicama budući da je uočeno da trudnice koje obole od COVID-19 imaju veći rizik od teškog oblika bolesti, smrti i komplikacija u trudnoći kao što su prijevremeni porođaj i carski rez. Neke vakcine protiv tetanusa, pertusisa i gripe su bezbjedne i odobrene za primjenu tokom trudnoće. Vakcine protiv COVID-19 još uvijek nisu ispitane na trudnicama u kontrolisanim kliničim studijama. Centar za kontrolu bolesti u SAD-u vodi istraživanje pod nazivom v-safe za praćenje trudnica koje su primile vakcinu i koje spontano prijavljuju kroz aplikaciju na mobilnom telefonu da su dobile vakcinu u periodu od 30 dana prije začeća ili tokom trudnoće. Do sada je prijavljeno preko 106 000 trudnica kroz ovu aplikaciju, a od ovog broja u registar je uneseno i analizirano oko 4700 trudnica koje su primile jednu od vakcina koje su dobile uslovno odobrenje za promet od strane Američke agencije za hranu i lijekove”, rekla je za BUKU doc. dr Tijana Kovačević.

 

Foto: Ilustracija

 

Dodaje da prijavljene neželjene reakcije nisu značajno narušile zdravlje nijedne trudnice.

“Analizirani su i objavljeni podaci o 827 trudnoća koje su završene te je uočeno da nije bilo razlike u riziku od pojave komplikacija u odnosu na ranije podatke dobijene iz opšte populacije. Centar za kontrolu bolesti nastavlja sa prikupljanjem podataka nakon čega će objaviti konačne rezultate analize. Od vakcina koje su dostupne kod nas jedino vakcina Pfizer- BioNTech u svom uputstvu nije navela da su trudnoća i dojenje kontraindikacija za primjenu iste i za sada podaci o primjeni vakcina protiv COVID-19 tokom trudnoće postoje samo za vakcine Pfizer-BioNTech i Modernu kroz navedeni registar Američkog centra za kontrolu bolesti. Ovo ne znači da druge vakcine nisu bezbjedne tokom trudnoće i dojenja ali nam podaci o njihovoj primjeni u ovim osjetljivim populacijama još nisu dostupni”, ističe naša sagovornica.

Ona napominje da nema dokaza da bilo koja vakcina protiv COVID-19 utiče na plodnost.

“Ne postoji mogući mehanizam kojim bi vakcina mogla da utiče na plodnost. Osobe koje planiraju trudnoću, ne treba da odgađaju istu zbog vakcinacije protiv COVID-19. Ovo važi naročito za osobe koje su u rizičnim grupama i kojima se vakcinacija naročito preporučuje, budući da se vakcinacijom smanjuje rizik od infekcije u trudnoći te mogućih posljedičnih komplikacija. Trenutno se ne može dati preporuka da li je jedna vakcina efikasnija i bezbjednija u odnosu na druge jer još uvijek ne postoje podaci o tome. Evropsko udruženje za humanu reprodukciju (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRA) je iznijelo zvaničan stav da je potrebno odložiti procedure potpomognute oplodnje za nekoliko dana poslije druge doze vakcine, a preporučuje se veći oprez kod implantacije embriona gdje se predlaže odgađanje procedure i do 2 mjeseca”, ističe.

Kada je riječ o dojiljama dr Kovačević kaže nam da ne postoji rizik kod davanja vakcine osobama koje doje.

“Preporučuje se vakcinacija dojilja koje su u rizičnim grupama od infekcije korona virusom. Trenutno se ne može dati preporuka da li je jedna vakcina efikasnija i bezbjednija u odnosu na druge jer još uvijek ne postoje podaci o tome”, zaključuje naša sagovornica.

Izvor: Buka