Građani Trebinja su uznemireni, a dok svi trpe veliki pritisak usljed pandemije korona virusa koja je osim narušene epidemiološke i zdravstvene situacije i više od hiljadu Trebinjaca ostavila bez posla (najviše onih zaposlenih u susjednom Dubrovniku), nad gradom se nadvio novi mračni oblak narušene bezbjednosne situacije.

U proteklih nekoliko mjeseci u gradu na Trebišnjici desilo se nekoliko požara na automobilima, po pravilu tokom noći, za koje se sumnja da su izazvani namjerno. Uprkos činjenici da je regionalni centar istočne Hercegovine označen kao “grad pod video nadzorom” postavljanjem više desetina kamera koje je instalirala Gradska uprava, a koriste ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nijedna od pomenutih paljevina nije razjašnjena od strane nadležnih.

Ono što je specifično je podatak da jedan broj vlasnika zapaljenih automobila (i jednog pod kojim je pronađena neaktivirana eksplozivna naprava) su aktivni učesnici političkog života Trebinja i funkcioneri vladajuće partije kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

Jedan od automobila koji su tokom januara izgorili u Trebinju

Uzburkane strasti, osjećaj nesigurnosti i mnoštvo “teorija” koje se svakodnevno prepričavaju po gradskim kuloarima najnovijoj bezbjednosnoj eskalaciji daju posebno svjetlo.

Ovim povodom juče su se sastali i gradonačelnik Mirko Ćurić i načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa razgovarali.

Ćurić je rekao da paljevine automobila u Trebinju “djelimično imaju i političku pozadinu, iako se ne smatraju klasičnim sukobom pozicije i opozicije”.

Sastanak gradonačelnika Mirka Ćurića i načelnika PU Trebinje Siniše Lakete, sa saradnicima

“Smatram da je u pitanju politička pozadina, ali nije usmjerena protiv čovjeka kome je zapaljeno vozilo, već sumnjamo da se poštenim ljudima pale vozila, kako bi se poslale ružne poruke iz Trebinja”, rekao je Ćurić.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa je istakao da je policija svakodnevno na terenu, te da će, iako svjesni činjenice da su požari na automobilima uznemirili određeni broj građana, preduzeti sa tužilaštvom i MUP-om RS sve mjere i radnje kako bi u što skorijem roku priveli počinioce pred lice pravde.

Ostaje da se vidi kada će i na koji način istražne i operativne radnje policijskih službenika razjasniti aktuelnu situaciju i vratiti sigurnost u uznemirenu zajednicu.

 

DJ.S.

HP, januar 2021.