Informacija njemačkih medija da je maloprodajni gigant “Lidl” zainteresovan za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine, izazvala je mnogo pažnje u našoj zemlji.

Njemački portal Lebensmittel Zeitung, koji prati informacije u trgovini i smatra se pouzdanim izvorom, najavio je da bi “Lidl” prve objekte u BiH mogao otvoriti već 2022. a na kraju bi moglo biti otvoreno do 30 trgovina u zemlji.

Prema novim informacijama, “Lidl” planira “na početku” otvoriti centre u gradovima koji imaju više od 30.000 stanovnika, piše poslovni portal BiznisInfo.

S druge strane, u gradovima s velikom kupovnom moći, poput Sarajeva ili Mostara, “Lidl” vidi potencijal za nekoliko lokacija.

Po ovoj računici reginalni centar istočne Hercegovine Trebinje, nalazi se na granici po broju stanovnika, ali ukoliko njemački gigant uđe na BiH tržište sigurno je da budnom oku njihovih analitičara neće promaći podatak o blizini granice sa Hrvatskom i Crnom Gorom i velikom broju kupaca koji iz susjednih gradova preko granice dolaze svakodnevno u kupovinu u najjužniji grad Srpske.

Ovome treba dodati da Trebinje već ima dva objekta velikog lanca “Bingo” što prevazilazi potrebe grada od tridesetak hiljada stanovnika, kao i više trgovina najvećeg prodajnog lanca u Srpskoj “Tropic”-a koji su u prethodnom periodu uglavnom renovirani i rebrendirani. Tu je i “Konzum” koji posluje u okviru grupacije Agrokor, kao i veći objekat maloprodajnog lanca “Best”.

Do kraja godine u Trebinju će biti otvoren i hipermarket “Kort” što će dodatno upotpuniti trgovačku ponudu ovog grada i potvrditi podatak da Trebinje kupovno ima mnogo veću moć od gradova slične veličine, prevashodno zbog prekograničnog “šopinga”.

Saznanja medija govore da je ovaj put informacija o ulasku “Lidla” pouzdana i da je realno očekivati u narednom periodu prve korake u tom pravcu.

Iz kompanije su se na ovaj potez odlučili nakon velikog uspjeha koji je ostvaren na tržištu Srbije, te nakon dobrih rezultata u Hrvatskoj, gdje grupacija odranije posluje.

Njemački „Lebensmittel Zeitung“ navodi da su Hrvatska i Srbija među najjačim tržištima Schwarz Grupe. Sa sedmičnom prodajom u protuvrijednosti od 240.000 do 250.000 eura (neto), podružnice Lidla u Srbiji trenutno su “mjera svega”, navodi LZ.

Za usporedbu: 3.200 filijala u Njemačkoj ima prosječni sedmični promet od gotovo 140.000 eura, što je broj koji dobijete kada godišnji promet od 22,7 milijardi eura (neto, bez interneta) podijelite s brojem trgovina.

Kompanija u Srbiji, koja je započela 2018. godine, čak je i na internom Lidlovom rangu prestigla prethodnog šampiona prodaje – Litvaniju. Tamo je posao započeo 2016. sa sedmičnom prodajom do 230.000 eura, ali je od tada pao na nešto manje od 200.000 eura.

 

HP, oktobar 2020.