Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je teško prognozirati oporavak domaćeg tržišta bez analize na globalnoj ekonomskoj sceni.

BiH bi naredne godine mogla očekivati blagi oporavak ako izostane drugi talas virusa korona i granice ostanu otvorene.

Vuković je istakao da bi se šteta nanesena privredi BiH mogla okarakterisati kao nešto što bi se moglo nivelisati do 2022. godine.

“Već nanesena šteta se ogleda u smanjenom izvozu, mnoge firme su izgubile partnere jer isporuke nisu nastavljene”, naveo je Vuković i dodao kako BiH, kao izvozno orijentisana i uvozno zavisna zemlja, nema sistem koji bi je zaštitio od spoljnih uticaja.

On je rekao da su svi privredni sektori pogođeni zbog pandemije, ali da je svijetla tačka agroindustrija kojoj se treba posvetiti više pažnje u budućnosti.

Vuković je za Glas Srpske napomenuo da se domaća ekonomija godinama, suočena sa problemima, sada nalazi pred novim izazovom usporenosti privrede i zabrinjavajućim posljedicama zbog pada aktivnosti i masovnog gubitka radnih mjesta usljed posljedica pandemije.

Šansa za domaću privredu postoji ako se, prema njegovim riječima, shvati da ona treba biti ispred svega.

“Pažnju treba posvetiti farmaceutskoj i industriji namještaja i tekstila, kao i turizmu, te IKT industriji. Dobra prilika je i u elektroenergetskom sektoru”, rekao je Vuković.

 

 

 

 

Izvor: BN