Rentmester tvrdi da je “čovjek koji skače” ukraden sa fotografije koju je on snimio za potrebe magazina “Lajf” prije više od trideset godina.

Silueta najboljeg košarkaša svih vremena rezervisana je za posebnu liniju proizvoda američke kompanije, a patike “džordanke” i prateća sportska odjeća im svake godine donose nekoliko milijardi dolara. Ukoliko sud u Oregonu utvrdi da je logo ukraden, dobar dio tih milijardi sliće se u džep fotografa Jakobusa Rentmstera.

Rentmester tvrdi da je “čovjek koji skače” ukraden sa fotografije koju je on snimio za potrebe magazina “Lajf” prije više od trideset godina.

Kako se navodi u njegovoj tužbi, on je za “Lajf” slikao Džordana kako na betonskom igralištu zakucava sa raširenim nogama, a “Najki” mu je platio za korišćenje negativa “za prezentacije, a ne za dalje korišćenje ili umnožavanje”.

Ubrzo je “Najki” napravio sopstvenu fotografiju, sličnu Rentmesterovom originalu, a zatim je nju koristio za svoje reklamne kampanje.

Rentmester se požalio kompaniji da je iskopirala njegovo djelo, poslije čega mu je “Najki” platio 15.000 dolara kako bi zadržao vlasništvo nad njegovom fotografijom.

Kao dokaz, uz tužbu je priložio priznanicu, ali ne i ugovor, kao i tvrdnju da je dogovor bio da se fotografija koristi samo u Sjevernoj Americi i to u trajanju od dvije godine.

Zone not found

Kada je taj period definitivno završen, Džordanova silueta se preselila na proizvode i ušla u istoriju, a “Najkiju” donijela ogromnu zaradu.

Trideset godina i ko zna koliko milijardi dolara kasnije, “Najki” i dalje koristi isti logo, a Rentmester traži dio novca zarađenog korišćenjem “njegovog autorskog djela”.

 

Izvor: aktuelno.me