Nema ljepšeg ukrasa enterijera od biljaka. Cvjetnice su posebno lijepe, a naš prijedlog su vrste koje se lako njeguju i cvjetaju tokom cijele zime.

Ove prekrasne zimske biljke će razveseliti vaš enterijer i postati pravi svijetli akcenat tokom hladne sezone.

Predstavljamo vam popularno cvijeće koje se relativno lako njeguje, dostupno je u svakoj cvjećari i cvjeta tokom cijele zime.

CIKLAMA

Izuzetno impresivne ciklame su veoma popularne i dobro poznate kao vrsta cvijeća koja cvjeta zimi. Cvjetovi imaju poseban oblik. Njihove latice na dnu su spojene i na vrhu se odvajaju jedna od druge. One su obično uvijene, a njihove ivice mogu biti glatke, zupčaste ili talasaste. Najčešće boje su ružičasta, ljubičasta, tamno crvena i bijela. Takođe, listovi biljaka su veoma originalni – imaju oblik bubrega ili srca i pokriveni su delikatnim, mramornim uzorcima.

AFRIČKA LJUBIČICA

Afrička ljubičica jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Biljka obično dostiže visinu do 25 centimetara. Njeno lišće je mesnato i ima tamno zelenu boju. Cvijeće može izgledati drugačije – postoje sorte sa punim, polu-duplim i pojedinačnim cvjetovima. Najpopularnije boje su plava i ljubičasta, ali možete naći i roze, bijele i bordo sorte.

ORHIDEJA

Miltonija je vrlo dekorativna orhideja sa zelenim listovima i preleijpim cvjetovima. Ova orhideja najčešće je dostupna sa bijelim ili tamno crvenim i žutim cvjetovima, međutim svaka biljka ima svoju posebnu boju i uzorak cvijeća. Miltonije nisu samo prekrasna dekoracija enterijera, već ispunjavaju prostor i opojnim lijepim mirisom.

ANTURIUM

Anturium je veoma lijepa i elegantna biljka. Najčešće se uzgaja kao rezano cvijeće, ali je takođe postala veoma popularna kao sobna biljka. Međutim, ovo definitivno nije biljka za početnike, jer je nije lako uzgajati. Biljka ima oblik srca, crvena je i sjajna. Međutim, možete pronaći vrste u narandžastoj, roze, bijeloj boji sa crvenkastim ili žutim premazom.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Božićna zvijezda cvjeta tokom zime, izuzetno je impresivna i pravi je ukras božićnog dekora. Pojavljuje se u bogatoj paleti boja. Može biti crvena, bijela, kremasta, žuta, roze i u nijansi kajsije…

Izvor: banjalucke.com