Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da zdravstveni sistem dobro funkcioniše i u teškim uslovima koji su trenutno u Srpskoj, te da je snabdijevenost lijekovima dobra.

“Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i zdravstvene ustanove napravile su spisak pacijenata koje treba transportovati iz ugroženih područja, kao i spisak ustanova gdje će biti zbrinuti”, rekla je Cvijanovićeva novinarima, nakon što je obišla pacijente koji su iz ugroženih područja transportovani u Klinički centar Banjaluka.

Ona je istakla da veliko priznanje odaje ljekarima i kompletnom osoblju u zdravstvenom sistemu, koji ulažu ogroman trud, kao i Helikopterskom servisu Republike Srpske.

“Polako izlazimo iz ove teške situacije, iako ćemo imati još jednu noć koja će biti teška i mjesta gdje se situacija usložnjava. Uprkos svemu, na određenim područjima situacija se stabilizuje”, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o trenutnoj situaciji na području Banjaluke, Cvijanovićeva je rekla da nije tačna priča da je ovaj grad odsječen i da su mostovi poplavljeni i odneseni.

“Imamo povećan nivo vode na mostu u naselju Rebrovac, dok su ostali mostovi u funkciji. Ima područja koja su u teškoj situaciji, ali to će biti rješavano”, kaže Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je na heliodromu Kliničkog centra Banjaluka dočekala četiri pacijenta, koja su iz Doboja Helikopterskim srevisom transportovana u Banjaluku.

Direktor Kliničkog centra Banjluka Duško Račić naglasio da je ovaj centar do sada primio više od 40 pacijenata iz ugroženih područja.
“Imamo obezbijeđeno više od 100 mjesta za smještaj pacijenata, kao i tehničke pretopstavke za njihov prijem”, rekao je Račić.

On je naveo da je Klinički centar opskrbljen lijekovima i da je osoblje u punoj pripravnosti.

“U našem centru se skupljaju lijekovi, koje šaljemo u ugrožena područja. Po prioritetima se šalju lijekovi, a dobavljači su nam u potpunosti na usluzi”, kaže Račić.

Izvor: Srna, Foto: google.com